İhsanoğlu: BM'nin değişim zamanı geldi

İhsanoğlu: BM'nin değişim zamanı geldi

GÜNDEM Haberleri

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Erdoğan'ın "BM reforme edilmeli" çıkışına destek verdi. İhsanoğlu "Uluslararası sistem 2. Dünya Savaşı sonrası döneme ait. Güvenlik Konseyi günün gerçeklerini yansıtır bir yapıya kavuşmalı" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler'in yapısının değişmesi gerektiği şeklindeki eleştirilerine İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan destek geldi. Moro Müslümanları ile Filipinler hükümeti arasında, yıllardır devam eden çatışmaları sona erdirecek barış anlaşmasının imza törenine katılmadan önce İstanbul'da açıklamalarda bulunan İhsanoğlu "BM Güvenlik Konseyi, adalet ve eşitlik yaymalı" dedi. Güvenlik Konseyi'nin kararlarına rağmen, 60 yıldan beri Filistin problemini çözülemediğini ve bu kararların uygulanmadığını söyleyen İhsanoğlu, Güvenlik Konseyi'nin günün gerçeklerini yansıtır bir yapıya kavuşması gerektiğini ifade etti. İhsanoğlu, "Müslüman aleminin mutlaka Güvenlik Konseyi'nde temsil edilebilmesi lazım. 1.5 milyar Müslüman var dünyada ama Güvenlik Konseyi'nde daimi bir sandalyesi yok" diye konuştu. İhsanoğlu: BM'nin değişim zamanı geldiİslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İstanbul'da sorularımızı cevapladı. Ekmeleddin İhsanoğlu şunları söyledi: "2. Dünya Savaşı sonrası dönem, 2 kutuplu, 2 süper gücün olduğu bir dünyaydı ve BM Güvenlik Konseyi'ne 5 daimi üye seçildi. Ama bu 1945 yılından sonraki düzendi. 1945 yılından itibaren 51 bağımsız egemen ülke var. Bunların 6'sı Asya ve Afrika'dan. 1965 yılına geldiğimizde BM'ye üye ülke sayısı 112'ye çıktı. Bugün bu sayı 193"BM Güvenlik Konseyi'nde 1945'teki yapının ve düzenin hâlâ devam ettiğini anlatan İhsanoğlu, "O tarihlerde devletler arası ihtilaflar söz konusuydu, şimdi ise devletlerin içinde ihtilaflar söz konusu. Farklı bir dünyadayız ve ilgilenmemiz gereken farklı konular var karşımızda. Çevre ve nüfus artışı problemi, demografik değişiklikler, iklim, yoksulluk, gıda güvenliği gibi konular o tarihlerdeki dünya düzeninin gündeminde değildi" dedi. Günümüzde bir güç kaymasının söz konusu olduğunu ifade eden İhsanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Eskisi gibi Atlantik merkezli güç dengesi söz konusu değil. Güç, doğuya, Asya'ya kaydı. Yeni bir gerçeklik var. Yeni gerçeklik G-8 değil, G-20. G-20 içinde Müslüman ülkeler var. G-20'nin giderek daha fazla İİT üyesi Müslüman ülkelerin hakim olduğu bir örgüt haline geleceğini düşünüyoruz"Yeni dünya düzeninin 3 ana ilkeye dayanması gerektiğini belirten İhsanoğlu, "Yeni sistem geniş bir insan güvenliği vizyonuna dayanmalı, geniş bir insan hakları vizyonu olmalı, hukukun üstünlüğü olmalı. Adil, istikrarlı, çoğulcu bir sistem ancak bu şekilde tesis edilebilir" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...