İHA,sınırımızın 3 km içerisinde düşürüldü

İHA,sınırımızın 3 km içerisinde düşürüldü

GÜNDEM Haberleri

Suriye'den gelen bir insansız hava aracı, sınırı geçer geçmez jetlerimizce alaşağı edildi. Uzmanlar, zor bir hedefin başarıyla vurulduğunu belirtti

Suriye'den Türkiye hava sahası içerisine giren bir insansız hava aracı (İHA) iletişim sistemi üzerinden üç defa ikaz edilmesine rağmen hareketine devam etmesi üzerine düşürüldü. Genelkurmay Başkanlığı, söz konusu İHA'nın, sınırda devriye gö-revi icra eden Türk jetleri tarafından angajman kuralları çerçevesinde vurularak düşürüldüğünü bildirdi. Düştükten sonra Kilis'e bağlı Deliosman köyü yakınlarında askeri ekiplerce bulunan insansız hava aracına el konuldu. Olayın ardından helikopterle olay yerine gelen yetkililer, bütünlüğü büyük oranda bozulmayan hava aracını inceledi. Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, aracın sınırın 3 kilometre içinde vurulduğunu söyledi. İHA'nın menşeinin henüz belli olmadığını dile getiren Sinirlioğlu, “Kime ait olduğunu tespit etmedik ama sınırın içinde düştüğü için üzerinde çalışılıyor. Kimliği belli olunca açıklayacağız” diye konuştu. 
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de görev yapan tüm Rus askeri uçaklarının güvenli şekilde üslerine döndüğünü belirterek, düşürülen aracın kendilerine ait olmadığını ima etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, düşürülen İHA'nın ardından “Türkiye ile direkt temasa geçtik” açıklamasını yaptı. Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili ise, insansız hava aracının Rusya'ya ait olabileceğini söyledi. Söz konusu araç, Ankara'ya gönderildi. İHA'nın düşürülmesini değerlendiren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da, “Türkiye sahası terk edilmediği takdirde angajman kurallarının gereği yerine getirilir” diye konuştu. Bu arada askeri uzmanlar, düşürülen İHA'nın küçük ama vurulması zor bir hedef olduğunu, sınırı geçer geçmez aracın peşine düşen Türk jetlerinin büyük bir başarı sergilediğini açıkladılar. Emekli Binbaşı Hava Pilot Necmi Ekici, “İnsansız hava araçlarının birçok çeşidi var. 1 metreden başlayan, 24 saat havada kalan çeşitleri bulunuyor. Keşif amaçlı kullanılır. Sınır boylarındaki hareketliliği tespit eder. Bu kadar küçük bir uçağı vurmak, alkışlanacak bir başarı” dedi. 
SAVAŞTA ÇOK KRİTİK BİR ARAÇ

Düşürülen Rus yapımı Orlan-10, 15 kg ve 6 kiloya kadar yük taşıyabiliyor. Taşıdığı kameralarla savaş alanının 3 boyutlu haritasının çıkarılmasını sağlayan Orlan-10'lar, paraşüt yardımı ile iniş yapabiliyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...