İBB'den açıklama geldi: 224 at bakımsızlıktan ölmüş

Düzenleyen:
İBB'den açıklama geldi: 224 at bakımsızlıktan ölmüş

GÜNDEM Haberleri

İstanbul'daki kayıp atlarla ilgili tartışma sürüyor. AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Cahit Altunay atlardan 978'inin kayıp olduğunu söylemiş, hayvanların akıbetini sormuştu. İBB'den cevap geldi.

Elektrikli faytonlara dönüşüm çerçevesinde 1179 atın faytonculardan satın alındığı, 860'ının sahiplendirildiği belirtilen açıklamada "Atların 665'si kamu kurum ve kuruluşlarına, 42'si sivil toplum örgütlerine, 148'ü şahıslara, 5'i de muhtarlara sahiplendirilmiştir. Atların Adalar'daki bakımı sürecinde çeşitli sebeplerle toplam 224 at ölmüştür. İBB bünyesinde 115 adet atın bakımı sürdürülmektedir" denildi.
Açıklamada "Ada'da kalan kurumumuza ait 115 at, İBB'nin atlı zabıta gibi çeşitli hizmetlerinde kullanılmak üzere şartları iyileştirilen at ahırlarında yaşamlarını sürdürmektedir" ifadesi kullanıldı.

Ne olmuştu?
İBB Adalar'daki faytoncu esnafından atları toplayıp 4 bin liraya satın aldı. Ekrem İmamoğlu "Bu belediyemiz için neredeyse 100 milyonun üzerinde kaynak aktarımı olmuştur. Büyükşehir Belediyesi fedakarlık yapmıştır"  diye açıklama yaptı. Atların Anadolu'nun 17 iline ücretsiz gönderildiği duyuruldu. Atlardan 100'ü Hatay'ın Dörtyol ilçesine gönderildi. Ancak hayvanlardan 50'si kayboldu. MHP'li belediye başkanı partisinden istifa etti.
Tartışmalar sürerken diğer atların akıbeti merak konusu oldu.

Niye sevkiyatı İBB yaptı

AK Parti'li Cahit Altunay, basın toplantısı düzenleyerek atları sordu.
Altunay, "Atların uygun alanlara gönderilmesi için 81 ile resmi yazı gönderildi. Toplamda 1341 at talep olarak bizim il müdürlüğümüze ulaştı. Çeşitli illere sevkiyat yapmaya başlandı. Yozgat, Kayseri gibi illere tam 102 at gönderildi. Ancak ne olduysa birden bire ani bir kararla İBB Başkanı, İl Tarım Müdürlüğümüze gelerek 'artık sevkiyatını biz yapacağız, şu andan itibaren bu sevkiyat durdurulmuştur, atlar bize aittir' diye kendilerine talepte bulundu. Bu 102 attan sonra, 1 200 atın 120 tanesi Adalar’da olduğu göz önüne alınırsa geriye kalan yaklaşık 978 atın faili meçhul, ne olduğu bilinmiyor" dedi. İBB açıklama yapmak zorunda kaldı. Atların 224'ünün öldüğünü açıklayan İBB topu Tarım Bakanlığı'na attı.

"Sorumluluğumuz yok" dediler

Açıklamada "Mikroçipleri takılıp sağlık raporları alınarak sevkiyatı yapılan atlar, ilgili kurumlara protokolle teslim edildi. Mevzuat gereği bu noktada İBB’nin yükümlülüğü sona erdi. Atların izlenmesi Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatlarının sorumluluğuna geçti" denildi.

Faytonculardan alınan atları eziyetten kurtarmayı vadeden belediye, 224'ünün ölümüne yol açtı. Faytonculara tepki gösterenlerin sesliğe bürünmesi dikkatlerden kaçmadı.

KAN DONDURAN GÖRÜNTÜLER
Bu arada atların ölüm sebebi merak edilirken sosyal medyada itlaf edilen at görüntüleri ortaya çıktı. Sosyal medya fenomeni Cemile Taşdemir iğne ile öldürülen atların görüntüsünü paylaşarak “DM’den böyle bir video gönderildi. İğne ile atları telef ettiklerine dair. Videoyu gönderen kişi Kınalıada’da kalıyor. 
Kaybolan atların bu şekilde telef edildiğini söylemiş. Kim yaptıysa da Allah’ın gazabı üzerine olsun” ifadesini kullandı. Atların, İBB’nin ölüme terk ettiği hayvanlar olduğu şüphesi üzerinde duruluyor.

Bu arada görüntülerdeki hayvanların geçen yıl Adalar’da ruam hastalığı sebebiyle itlaf edilen atlar olabileceği de değerlendiriliyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...