Huzurevleri sil baştan değişiyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, "Geleneklerimize uygun yaşlılık planlaması yapmayı arzu ediyoruz" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, geleneklere uygun yaşlılık planlaması yapmak istediklerini belirterek, "Yaşlılarımızı kendi ortamlarından ayırmamak, aile çevrelerinden ya da alışkın oldukları yerlerden ayırmadan onlarla ilgili bütün sorunları çözerek, topluma katkı sağlamalarını bütün ömürleri içerisinde mümkün kılarak, onları gençlerle iletişim halinde tutarak, mutlu, iyi, üretken, güzel bir yaşlılık dönemi sağlamayı hedefliyoruz" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından "Yaşlı Hakları Konferansı" düzenlendi. Konferansa, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gazi Alataş, Bakanlık yetkilileri ve huzurevindeki yaşlılar katıldı.
Burada konuşan Bakan İslam, yaşlanmayı sayısal ve biyolojik bir durum olarak görmediklerini, bunun insan ömrünün çok doğal süreçlerinden biri olduğunu belirtti.
Yaşlılar için eskiden "ihtiyar" denildiğini, kelimenin anlam değiştirerek, kötü bir anlamı varmış gibi algılandığını belirten İslam, "İhtiyar kelimesinin çok güzel bir anlamı vardır. Akıl baliğ demektir, aklı başında olan, iradesi elinde olan. Bizim toplumumuz ihtiyarı, yaşlıyı sever. Böyle kalmak istiyoruz, geleceğe de böyle devam etmek istiyoruz" dedi.
İslam, bazı toplumlarda yaşlıların ötekileştirildiğine, farklı bir ortamda yaşamaya mahkum edildiğine dikkati çekti.
Türkiye'de son yıllarda yaşlı nüfusunun arttığını ifade eden İslam, "Tarihimizdeki en yüksek yaşlı nüfusa sahibiz, nüfusun yüzde 7.51'i yaşlı. Bununla iftihar ediyoruz. Bu aslında ülkemizdeki gelişmişlik çizgisini de gösteren bir nüfustur. Bu demektir ki insan nüfusu kalite kazandı, sağlık hizmetleri mükemmele doğru gidiyor, insanımıza iyi bir hayat sunuyoruz, onun uzun ömürlü olmasını sağlamayı başardık. Bununla iftihar ediyoruz" diye konuştu.
Ülkede 2023 yılında yaşlı nüfusunun yüzde 10'u bulacağını, 2050 yılında yüzde 21'lere ulaşacağını vurgulayan İslam, yaşlılarla ilgili yapılanlar ve yapmayı planlananların bu konferansta konuşulacağını söyledi.
"Huzurevleri konusunda politika değişikliğine gittik"
Bakan İslam, "Geleneklerimize uygun yaşlılık planlaması yapmayı arzu ediyoruz. Yaşlılarımızı kendi ortamlarından ayırmamak, aile çevrelerinden ya da alışkın oldukları yerlerden ayırmadan onlarla ilgili bütün sorunları çözerek, topluma katkı sağlamalarını bütün ömürleri içerisinde mümkün kılarak, onları gençlerle iletişim halinde tutarak mutlu, iyi, üretken, güzel bir yaşlılık dönemi sağlamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Yaşlıları mümkün olduğunca kendi evlerinde, aile ortamlarında zamanlarını geçirmelerini sağlamaya, onların bakım ve ihtiyaçlarını kendi ailelerinin içinde karşılamaya çalıştıklarını anlatan İslam, bunun mümkün olmaması halinde ise yaşlıları huzurevlerinde, yaşlı bakım evlerinde ağırladıklarını hatırlattı.
Yaşlı bakım evleri ve huzurevleri konusunda politika değişikliğine gittiklerini belirten İslam, yaşlıların daha çok ev ortamına yakın, sosyal hayatın içinde bakımını planladıklarını, bunun gelenek ve göreneklere daha uygun olduğunu düşündüklerini ifade etti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alataş ise yaşlılar konusunda yapılacak çalışmaların ülkenin kültürü ve gelenekleriyle çok bağlantılı olması gerektiğini belirtti.
Alataş, yaşlılarının bakımına yönelik ülkenin kültürüne uygun yeni açılımlar getirilmesinin önemini vurguladı.