HÜRJET ve ATAK-II için lansman hazırlığı

- Güncelleme:
HÜRJET ve ATAK-II için lansman hazırlığı

Gündem Haberleri

Kendi motorlarını kullanarak piste çıkan Millî Muharip Uçak, testi başarıyla geçti. MMU’nun proje aşaması önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı bir lansmanla anlatılacak.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Millî Muharip Uçağı, (MMU) taahhüt edildiği günde pist başı yaptı. Yerli ve millî imkânlarla geliştirilen, gökyüzündeki yerini alması için gün sayılan uçak, hangardan çıktı ve taksi sürüşünü başarı ile gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan ve TUSAŞ ana yükleniciliğinde yürütülen MMU Projesi, başarıyla devam ediyor. Kısa süre önce ilk kez motorlarını çalıştıran MMU’nun, yer testlerinin bir sonraki aşaması olan taksi testlerine başlandığı öğrenildi. Kendi motorlarını kullanarak piste çıkan uçağın, testi başarıyla gerçekleştirdiği ifade edildi. MMU’nun 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nde roll-out diye tabir edilen hangardan çıkış töreninin gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Ancak yaşanan deprem nedeniyle bugün yapılacak törenin yerine uçağın pist başı yaptığını Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir duyurdu. Demir, “Şehitlerimizin aziz hatırasına Millî Muharip Uçağımız’ı 18 Mart’ta hangardan çıkaracağız demiştik. Uçağımız bugün pist başında” dedi. Edinilen bilgiye göre, teknik testlerini başarı ile tamamlayan MMU’nun proje aşaması önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı bir lansmanla anlatılacak. Söz konusu lansmanda ayrıca TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRJET ve ATAK-II’nin geldiği aşamalar hakkında da bilgi verilecek.   

F-16’LARIN YERİNİ ALACAK

2025 yılında gökyüzünde olması öngörülen MMU, beklenenden önce tamamlandı ve bu yılın sonunda semalarda yerini alması hedefleniyor. Yerli ve millî imkânlarla üretilen MMU’nun, 2030’lu yıllardan itibaren Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinden kademeli olarak devreden çıkarılması planlanan F-16’ların yerini alması ve askerî harekatlarda kullanılması bekleniyor. Beşinci nesil çok rollü savaş uçağı olan MMU, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinde kullanılabilecek.

MMU sayesinde Türkiye; ABD, Rusya, Çin’in ardından beşinci nesil savaş uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yerini alacak. 5’inci nesil çok rollü savaş uçağı olan MMU, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlayacak. 

Aerodinamik geometrinin belirlenmesi ve iyileştirilmesi için test faaliyetleri ile en gelişmiş mühendislik araç ve yöntemlerinin kullanıldığı uçakta, kokpit tasarımı, 5’inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırıldı. Tasarım sürecinde pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilot durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştirildi. MMU, üstün hava hâkimiyetini, yeni silahlarla arttırılmış havadan havaya muharebe menzili, yüksek/süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve tam vuruş, yapay zekâ ve nöral ağ desteğiyle arttırılmış muharebe gücü ile sağlayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...