Hükümeti devirmemiz sizin de çıkarınıza olur!

/ Kaynak: OZEL
Hükümeti devirmemiz sizin de çıkarınıza olur!

GÜNDEM Haberleri  / OZEL

28 Şubat sürecinde kurulan Uluslararası Kamuoyu Oluşturma Grubu, yabancı ülkeleri darbeye ikna etmek için çalışmış.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 28 Şubat soruşturmasında sona gelindi. İddianame aşamasına gelen dosyaya, darbe faaliyetini yürüten ekibin eylemlerine destek sağlamak için yürüttüğü uluslararası faaliyetlere dair belgeler de girdi. Dönemin MGK Genel Sekreterliği koordinatörlüğünde oluşturulan ve Batı Çalışma (BÇG) grubu gibi çalışan Uluslararası Kamuoyu Oluşturma Grubu'nun (UKOG) faaliyetlerine dair önemli belgelere ulaşıldı. Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in başını çektiği bir başka grubun yürüttüğü uluslararası faaliyetlere dair önemli bilgi ve belgeler de dosyaya girdi. Farklı ülkelerden isimlerle yapılan görüşmelere Çevik Bir'le birlikte emekli Orgeneral İlhan Kılıç, emekli Korgeneral Çetin Saner, Tümgeneral Orhan Yöney, Aydan Kodaloğlu ve Onur Öymen'in katıldığı belirlendi. Genellikle Refah Partisi (RP) iktidarı ile oluşan siyasi tablonun ele alındığı bu toplantılara güvenlik birimi başkanlarının, uluslararası strateji kuruluşları temsilcileri ve uluslararası etkinlikte çeşitli isimlerin katıldığı tespit edildi. Toplantılarda RP'nin uygulamaları eleştirildikten sonra TSK'nın "üzerine düşeni" yapacağına dair beyanlarda bulunulduğu ve bu konuda destek istendiği belirlendi. Savcı, söz konusu görüşmelerden sonra bazı çalışma ve örgütlenmelerin izini sürerek yapılan faaliyetleri tek tek belirledi. Yapılan faaliyetlerin askeri müdahale icazet sağlama amacı güttüğü kanaatine varan savcılığın darbenin uluslararası boyutuna dönük çalışmaları da iddianameye yansıtacağı kaydediliyor. Görüşmelerin özellikle TSK'ya silah satan bazı ülkelerle yapılması dikkat çekiyor. 28 Şubat sürecinde imzalanan dev savunma anlaşmalarına dair bilgi ve belgeler de bu kapsamda ele alınıyor. nbsp;


PSİKOLOJİK HAREKAT
Soruşturma dosyasına giren belgelere göre uluslararası icazet arayışına girilen darbe için zemin hazırlamak maksadıyla Genelkurmay Psikolojik Harp Dairesi ve Özel Kuvvetler Komutanlığı kullanılmış. Batı Eylem Planında da (BEP) bu hususun açıkça ele alındığı vurgulandı. Yapılan faaliyetler arasında hükümetin üçüncü ülkelerin çıkarları için de tehdit olduğu algısının oluşturulmasına çalışılması dikkat çekiyor. Bu yolla diğer ülkelerin desteği temin edilmeye çalışılmış. Hükümetin devrilmesi için sivil toplum örgütlerle iş birliği yapılıp bu doğrultuda faaliyetlerin teşvik edilmesi, örtülü psikolojik faaliyetlerin yürütülmesi ve bu amaç için basının da kullanılmasına dair önemli bilgi ve belgeler dosyaya girdi. Dosyaya giren bir diğer dikkat çekici bilgi de; 28 Şubat sürecinde Başbakan Erdoğan'a açılan dava ve verilen hapis cezasının BEP doğrultusunda yapılan örtülü psikolojik harekat olduğuna dair bulgulardan oluşuyor.


GÜNDEM
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...