Hukukçular Erdoğan'ın adaylığını değerlendirdi: Adaylığın önünde engel yok

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hukukçular Erdoğan'ın adaylığını değerlendirdi: Adaylığın önünde engel yok

Gündem Haberleri

14 Mayıs seçimleri için geri sayım devam ederken, sol eğilimli bazı partilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı konusunda YSK'ya itiraz başvuruları gündem oldu. Konuya dair değerlendirmede bulunan hukukçular, Erdoğan'ın adaylığının önünde hiçbir engel olmadığını söylediler.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - İyi Parti, DEVA Partisi ve Memleket Partisi ile sol eğilimli bazı partiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığı konusunda YSK’ya itiraz başvurusunda bulunurken; hukukçular, adaylığın önünde hukuki bir engel bulunmadığını bildirdi.

Hukukçuların görüşleri şöyle:

Prof. Dr. Cengiz Gül: 30 Nisan 2018’de Anayasa’nın 101. maddesinde yapılan değişiklik, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren uygulanır, geçmişe ilişkin uygulanmaz. Düzenleme geleceğe ilişkin uygulanacağı için o tarihten itibaren 1 diye başlar. Bu sebeple 2018 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan birinci kez seçilmiş sayılıyor. Şimdiki de ikinci başvuru olarak değerlendirilir. Millet İttifakı, her ne kadar adaylarının anket sonuçlarında yüzde 60’larla seçileceğini söylese de demek ki durum öyle değil. Rakip olarak karşılarında Erdoğan’ı görmek istemiyorlar.

"SEÇİLEMEMEZLİK KRİTERİNE TAKILMIYOR"

Prof. Dr. Hüseyin Özcan: Anayasa’nın 116. maddesi ve geçici 21. maddeye bakılması gerekir. Burada üçüncü defadan bahsedilemez. Cumhurbaşkanı, süresini tamamlamamıştır. Beş yıllık bir cumhurbaşkanlığı süreci var. 2018 yılında seçimler yenilendiğinde cumhurbaşkanlığı süresi tamamlanmamıştı. Bu sebeple Cumhurbaşkanı Erdoğan üçüncü defa seçilememezlik kriterine takılmıyor.

"HUKUK TEKNİĞİNE UYGUNDUR"

Doç. Dr. Şeref İba: Anayasa değişikliği görüşmelerine ilişkin Anayasa Komisyonu görüşme tutanakları incelendiğinde, iki dönem sınırı, komisyon üyeleri dâhil 187 milletvekili tarafından 600 defadan fazla söz alındığı hâlde hiç değinilmeyen hatta imada dahi bulunulmayan bir husustur. İtiraz edilmeden kabul edilen ve referandumda yürütülen kampanya sürecinde de dile getirilmeyen bir tartışmanın gündeme taşınması ve zamanlaması dikkati çekiyor. Anayasa değişikliği kanunu metninde aksi yönde bir geçici madde düzenlemesi olmadığına göre, cumhurbaşkanının iki defa seçilme kuralının başlangıcı, maddeyi bütünüyle yeniden yazma (tedvin) şeklinde kabul edilen 101. maddenin yürürlüğe girdiği tarih olan 30 Nisan 2018’dir. Bu tarihin esas alınması hukuk tekniğine uygundur.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...