HSYK'nın yapısı baştan ele alınmalı

HSYK'nın yapısı baştan ele alınmalı

GÜNDEM Haberleri

"Yeni anayasada HSYK'nın yapısı tamamen değişmelidir. Özellikle üye seçimlerinde hakim ve savcıların oyu ile seçim hususu yeniden düşünülmelidir.'

Anayasa Hukukçular Derneği'nce düzenlenen toplantıda yeni anayasa ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tartışıldı. HSYK'nın yapısının yeni anayasayla baştan ele alınması gerektiğini belirten Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, "Son yapılan HSYK seçiminde alınan sonuç toplumu rahatlatmış olsa da bu sistem, yargının tarafsız ve hassas yapısına uygun değildir. Artık birçok hakim ve savcı seçim sisteminin değişmesini istemeye başlamıştır. Çözüm yeni anayasadır. Özellikle üye seçimlerinde hakim ve savcıların oyu ile seçim hususu yeniden düşünülmelidir. Kürsüdeki hakim ve savcılar, seçim geriliminden uzak tutulmalıdır" dedi. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Burhan Kuzu ise, mevcut anayasayı "Kokuşmuş bir İngiliz sistemi" diye eleştirdi. Kuzu, "Yeni anayasayı, Meclis'te grupların bir araya gelerek harmanlama sonucu yapılabileceği gözükmüyor. 2015'te vatandaşlarımızdan istediğimiz, bizi bir anayasa yapma gücüne eriştirmeleri" ifadelerini kullandı.
Ebru Karatosun ANKARA



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...