HSYK'da yeni düzenleme; Daire üye sayısında eskiye dönüş

HSYK'da yeni düzenleme; Daire üye sayısında eskiye dönüş

GÜNDEM Haberleri

Genelge yayınlama yetkisi tekrar HSYK Genel Kurulu'na verilirken, daire üyeleri sayıları 7'ye yükseltiliyor.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmelerine yeniden başlanan HSYK kanun teklifinde yeni düzenlemelere gidiliyor. Hükümetin teklifle ilgili hazırladığı önergelerle genelge yayınlama yetkisi tekrar HSYK Genel Kurulu'na verilirken, daire üyeleri sayıları tekrar 7'ye yükseltiliyor. HSYK'nın toplantı yeter sayısı ise 17'den 12'ye indiriliyor.
Genel Kurul'a, görüşmeler başladıktan sonra muhalefetin yapılacak değişikliklerden bilgilerinin olmadığı itirazı üzerine ara verildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, verilen arada muhalefete bilgi verdi. Buna göre önergede şu hususlar dikkat çekiyor:
gt; "Dairelerin kararlarına karşı yapılan itirazları inceleyip karara bağlamak" yetkisi, yeniden HSYK Genel Kurulu'na veriliyor.
gt; Dairelerin 5-5-11 olarak öngörülen üye dağılımı mevcut yasada olduğu gibi 7'şer üyeli hale getiriliyor. Ancak mevcuttan farklı olarak üyelerin hangi dairede asil ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağına genel kurul yerine Adalet Bakanı karar verecek. Daireler salt çoğunlukla (4 üye) toplanıp aynı çoğunlukla karar verecek.
gt; 3. dairenin görevleri arasına hakim ve savcılar hakkında soruşturma yapılmasına yer olmadığına ilişkin işlemler için Adalet Bakanı'na teklifte bulunma da ekleniyor.
Şükran Kaban/TÜRKİYE GAZETESİ


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...