HSYK'da 'tek adaya oy' sınırlaması

HSYK'da 'tek adaya oy' sınırlaması

GÜNDEM Haberleri

Adalet Komisyonu'nda kabul edilen HSYK tasarısı, en tartışmalı uygulamayı değiştiriyor. Tasarı yasalaşırsa hakim ve savcılar sadece 1 adaya oy verebilecek

Hükümet, 17 Aralık'ın ardından yayımladığı "korsan bildiri"yle yeniden tartışılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'yla ilgili (HSYK) son adımını atmaya hazırlanıyor. Adalet Komisyonu'nda kabul edilen taslak Meclis Genel Kurulu için gün sayıyor. Bu hafta TBMM Genel Kurulu'na sunularak tartışmaya açılacak olan teklif, kurulun görev ve yetkilerini sınırlandırıyor. Adalet Bakanlığı kararlarda ön plana çıkıyor.
HSYK'nın yapısını kökten değiştirilmesini öngören teklifin en dikkat çeken yanı ise Kurul'un bugünkü yapısının oluşmasını sağlayan maddede yapılan değişiklik. O dönem de tartışmalara neden olan seçim yöntemine ilişkin değişiklik, HSYK üyeliği için seçimlerde her seçmenin (yüksek hakim ve adli ve idari yargı hakim ve savcıları) ancak bir adaya oy verebilmesini öngörüyor. Bu yöntem, belli grupların 'blok halinde' seçimi kazanmasının önüne geçiyor. nbsp;
GENELGE YETKİSİNE TIRPAN
Teklife göre, HSYK üyelerinin hangi dairede görev yapacağını Kurul Başkanı belirleyecek. Düzenleme yürürlüğe girdiği tarihte görev yapan Genel Sekreter, yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, yardımcıları, müfettişler, tetkik hakimleri ve idari personelin görevi sona erecek. Ayrıca, Kurul Başkanvekili ve daire başkanlarının bu görevleri ile Kurul üyelerinin dairelerdeki görevleri de bitecek.
Teklifteki bazı düzenlemeler şöyle:
gt; nbsp;Yargıtay Birinci Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilebilmek için 4 yıl Yargıtay üyeliği yapma şartı 8'e çıkarılıyor. nbsp;
gt; nbsp;Hakim ve savcılar hakkında inceleme ve soruşturma yapılmasına yer olmadığına ilişkin işlemlere olur verme yetkisi HSYK Başkanı'nda olacak. Teftiş Kurulu Başkanını, yardımcıları ve genel sekreter yardımcılarını atama yetkisi de Kurul Başkanı'nda olacak.
gt; HSYK'nın yönetmelik ve genelge çıkarma yetkisi "hakim ve savcıları mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, kadro dağıtma, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma…" gibi hususlarla sınırlı olacak.
gt; nbsp;Dairelerinde görev yapacak üye sayıları yeniden belirleniyor. Buna göre; kurulun birinci ve ikinci dairesi beş, üçüncü dairesi on bir üyeden oluşacak. Hangi üyenin hangi daire görev yapacağını belirleme yetkisi Kurul Başkanı'na veriliyor.
gt; nbsp;Adalet Bakanlığı Müsteşarı daire başkanı seçilemeyecek.
Haber Merkezi ANKARA


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...