HSYK'da "Birlik" kazandı

HSYK'da "Birlik" kazandı

GÜNDEM Haberleri

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 10'u asil, 6'sı yedek üyesi dün seçildi. Kritik seçimin galibi, 'Yargıda Birlik Platformu' oldu.

Türkiye'nin uzun süredir sonucunu merakla beklediği seçim dün gerçekleşti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 10 asil, 6 yedek üyesini belirlemek maksadıyla 12 bin 520 adli, bin 474 idari yargıdan olmak üzere 13 bin 994 hakim ve savcı sandık başına gitti. Adli yargıdan 45, idari yargıdan ise 16 ismin yarıştığı seçimlerde adli yargıdan 7 asil 4 yedek, idari yargıdan ise 3 asil 2 yedek üye belirlendi. Oy kullanma işlemi 09:00 ile 17:00 arasında yapıldı. Seçimlerde Yargıda Birlik Platformu ile Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) desteklediği adaylar yarıştı. nbsp;
nbsp;Seçimin sonuçlarını, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven açıkladı. nbsp;
Buna göre, HSYK'nın adli yargıdan seçilen 7 asil üyesi, Metin Yandırmaz, Mehmet Yılmaz, Mehmet Durgun, Ömür Topaç, Ramazan Kaya, İsa Çelik ve Turgay Ateş, 4 yedek üye de İlker Çetin, Selahattin Menteş, Zeynep Şahin ve Orhan Gödel. İdari yargıdan seçilen nbsp;asil üyeler ise, Halil Koç, Ahmet Berberoğlu, Mahmut Şen, yedek üyeler de Cafer Ergen, ve Mehmet Gürpınar.
Bu sonuçlara göre zafer, nbsp;Yargıda Birlik Platformu'nun oldu. nbsp;Platform, 10 asil üyeliğin 8'ini alırken, 2 üyeliği de bağımsız adaylar kazandı. Yargıçlar Sendikası ve YARSAV'ın varlık gösteremediği seçimler sonunda platformun 22 üyeli HSYK içindeki temsil gücü 15 üyeye çıktı.
HSYK Genel Kurulu, 22 üyeden oluşuyor. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı, toplantı yeter sayısı 15, karar yeter sayısı ise 12 olan kurulun tabii üyesi. Diğer 20 üyenin 4'ü cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanıyor. Yargıtay Genel Kurulu 3, Danıştay Genel Kurulu 2, Adalet Akademisi Genel Kurulu'nca da 1 üye seçiliyor. Ebru Karatosun ANKARA


'HEGEMONYAYI REDDETTİLER'
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ seçim sonuçlarını değerlendirirken şunları ifade etti:
"Hakim ve savcılarımız, tekçi bir anlayışa, ideolojik bir yargı anlayışına 'hayır' demişlerdir. Demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve çoğulculuğa sahip çıkmışlardır. Üzerlerine yapıştırılan yaftayı da kaldırıp atmışlardır. Yargı üzerindeki bir cemaatin kurmak istediği hegemonyaya 'hayır' demişlerdir. 'Biz bir cemaatin değil, milletin yargısıyız' diye karar vermişlerdir.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...