Hikmet Sami Türk, Daraltılmış bölge büyük partilerin işine yarar

Hikmet Sami Türk, Daraltılmış bölge büyük partilerin işine yarar
GÜNDEM Haberleri

Adalet eski Bakanı ve hukukçu Hikmet Sami Türk, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinde yer alan 3 alternatifli seçim sistemini yorumladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı demokratikleşme paketinde yer alan 3 alternatifli seçim sistemi Ankara kulislerinin bir numaralı gündem maddesi oldu. Bu 3 alternatifin partileri nasıl etkileyeceğini Adalet eski Bakanı ve hukukçu Hikmet Sami Türk şöyle yorumladı: Mevcut sistem (Yüzde 10 seçim barajı): Yüzde 10 barajının temsilde adalet sistemi ile bağdaşmadığı açıkça ortaya çıkmıştır. AİHM seçim barajını yüksek bulmuştur ama yeni bir rakam telefuz etmemiştir. Yüzde 10 barajı sebebiyle örneğin 2002 seçimlerinde AK Parti ve CHP'nin girmesine izin verdi. Seçmen oylarının Yüzde 45.6'sı parlamento dışında kaldı. Bugün de doğrudan doğruya 3 parti girdi, BDP bağımsız aday yoluyla giriyor parlamentoya. Yüzde 10 barajı devam ederse tablo değişmez. nbsp;Daraltılmış bölge ve yüzde 5 baraj: Bu sistem ile seçim çevrelerinin en çok 5 milletvekili çıkaracak şekilde bölgelere ayrılması öngörülüyor. Seçim çevreleri daraltıldıkça büyük partilerin yararlanacağı bir durum ortaya çıkar. Bu sistem AK parti ve CHP yarayacak. BDP'ye ise Güneydoğu'da yarar, güçlü olduğu yerde kazanır ama güçsüz olduğu yerlerde bu sistem aleyhlerine olur. Yine bağımsız adaylar da güçlü olduğu yerde kazanır.
nbsp;Dar Bölge: Bu sistemde Türkiye'de 550 seçim çevresine bölünüyor. Sistemin en yaygın olduğu ülkeler İngiltere ve ABD'de. Sistemin yararı, seçmen ile seçilen arasında yakın diyalog kurulur. Ancak yerel sorunlar, ülke sorunlarının önüne geçer. Sakıncası budur. Yerel güç sahipleri, Türkiye'de ağalar, aşiretler ön plana çıkar. Etnik köken ve mezhepçilik açısından da sürtüşmeler çıkar.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...