Herkes aynı noktaya geliyor, dünya 5'ten büyük

Düzenleyen:
Herkes aynı noktaya geliyor, dünya 5'ten büyük

GÜNDEM Haberleri

Uluslararası toplumu bir araya getiren en büyük platform olan 193 üyeli BM’nin yapısında reform talepleri artıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu genel görüşmelerinin 72. dönem oturumlarına katılan dünya liderleri, 1945’te kurulan BM’nin günün şartlarına cevap veremediğini belirterek reform taleplerini yüksek sesle dile getirdi. Liderlerin ortak talebi BM’de reform yapılması olurken, bazı liderler yapısal değişim bazıları yönetimsel bazıları ise iki konuda da kısmi değişimler istiyor.
Son yıllarda katıldığı bütün BM görüşmelerinde reform taleplerini dillendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yılki konuşmasında da reform konusuna önemli yer ayırdı. Özellikle sembol haline gelen “Dünya 5’ten büyüktür” sözüyle BM Güvenlik Konseyi’nde değişim isteyen Erdoğan, “Mevcut yapısıyla insanlığın hayrına somut adım atma kapasitesi kalmamış olan bu çarpık sistemin devamında ısrar etmek, kimsenin faydasına değildir” ifadelerini kullandı.

Dünyanın artık beş ülke ile idare edilemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, “Artık 2. Dünya Savaşı sonrası dünya yok, dünya çok değişti. Öyleyse sadece 5 daimi üyeyle idare edilen bir dünya değil, bütün dünya ülkelerinin görev aldığı, dünya ülkeleriyle idare edilen bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin insanlığın vicdanı olacağına inanıyoruz” dedi.
ABD başkanı seçilmeden önce BM’yi diplomatların “hoşça vakit geçirdiği yer” olmakla eleştiren Başkan Donald Trump da ilk defa katıldığı BM Genel Kurulu’nda reform çağrısı yaptı.  Trump, “BM’nin insanların tekrar güvenini kazanmasını istiyoruz. Bunun için BM bütün yönetim birimlerini hesap verebilir hale getirmeli, süreç yerine sonuçlara odaklanmalı” diye konuştu.

Guterres:
BÜROKRASİ UYKULARIMI KAÇIRIYOR

BM Genel Sekreterliğine bu yıl başında getirilen Antonio Guterres, seçim kampanyasında da söz verdiği üzere reform çalışmalarına başladı. Bürokrasi yüzünden geceleri uyuyamadığını da vurgulayan Guterres, “Parçalanmış yapı, Bizans prosedürleri ve sonsuz bürokrasi uykularımı kaçırıyor” diye konuştu.
İngiltere Başbakanı Theresa May de BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasının önemli bir bölümünü reforma ayırarak, “BM’nin ve uluslararası sistemin reforme edilmesi gerekiyor ki bize 21. yüzyılın meydan okumalarına yanıt vermekteki değerlerini kanıtlayabilsinler” değerlendirmesinde bulundu.
Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise  BM’deki konuşmasında, bütün dünyanın BM’ye yönelik yüksek beklentileri olduğunu vurguladı. Abe, “BM Güvenlik Konseyi zamanın gereklerine göre derhal reforme edilmeli” dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...