Her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor!

Her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor!

GÜNDEM Haberleri

fırınlar, rekabet sebebiyle satabilecekleri adedin üzerinde üretim yapıyor. Günde 101 milyon adet ekmek üretiliyor. Bunun 95 milyonu tüketiliyor. Aradaki 6 milyon adet ekmek ise, çöpe gidiyor.

Bir tarafta yiyecek bir dilim ekmek bulamayanlar, diğer tarafta tıka basa doyan, yiyemediğini de çöpe atan bir kitle var. Bu adaletsizliğin önüne geçmek ve ekmek israfını önlemek için yıllardır büyük çaba gösteriliyor. En son Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 16 Ocak'ta yurt genelinde "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" başlatmıştı. Bu girişimlere rağmen hâlâ israfın önüne geçilemedi. 611 lokanta, 252 fırın, bin 589 hanede toplam 5 bin 662 aile bireyinin katılımıyla yapılan araştırma sonuçlarına göre; ülkemizde yılda çöpe atılan ekmek ile 542 bin ton buğday israf ediliyor. Günde 101 milyon adet, yılda 37 milyar ekmek üretiliyor. Bunun 95 milyonu tüketiliyor. Aradaki 6 milyon adet ekmek ise çöpe gidiyor. Bunun maddi açıdan değeri, 1 milyar 546 milyon lira. Akçakoca Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Şube Müdürü İbrahim Ağmil, ekmek israfıyla ilgili bir başka noktaya dikkat çekti. Ağmil, "Türkiye'de tüketimden fazla ekmek üretiliyor. Fırınlar, rekabet yüzünden satabilecekleri adedin üzerinde üretim yapıyor. Bu fazla üretilen ekmekler satılmayınca bayatlıyor ve ucuz fiyata satılıyor. Satın aldığımız ekmekleri ihtiyacımız kadar almalıyız. Dilimler halinde sofraya sunmalıyız. Kalan ekmekleri köfte ve diğer yemeklerde kullanmalıyız. Vatandaşlarımızı uyarmak ve ekmek israfını engellemek amacıyla destek istiyoruz" diye konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, "Bir yılda israf edilen ekmeğin ekonomik değerinin karşılığı olarak 102 bin asgari ücretliye maaş ödenebilir; 500 okul yapılabilir" demişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...