Her 4 kişiden 1’i randevuya gitmiyor

Sadece ekim ayında 2 milyon 866 bin kişi, randevu aldığı hâlde hastaneye gitmedi. Her gün yaşanan bu durum, sağlık sistemini zora sokuyor.
Hastane randevuları, Sağlık Bakanlığının Merkezî Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınıyor fakat boş bir doktor bulabilmek oldukça güç. Sağlık Bakanlığı, bu krizi çözmek için ‘Beyaz Reform’ çerçevesinde randevu kapasitesini ve hekim sayısını artırmaya çalışıyor. Ancak burada vatandaşa da biraz görev düşüyor. Bakanlığın açıkladığı veriler, yaşanan sıkıntının sebebini açıkça göz önüne seriyor. İşte o veriler:
> Ekim ayında 17 milyon 99 bin 328 randevu vatandaşların hizmetine sunuldu. Bu ayda toplam 13 milyon 623 bin 42 randevu alındı, bunların 10 milyon 757 bin 35’i muayeneye dönüştü. Toplam 2 milyon 866 bin 7 kişi hastaneye gitmedi. Bu dönemde randevuya gitmeme oranı yüzde 21 olarak belirlendi.
> MHRS’de geçen yıl 330 milyondan fazla, bu yılın 10 ayında ise yaklaşık 200 milyon randevu oluşturuldu.
> Pandemi öncesi dönemde günlük 672 bin olan randevu yüzde 40 artışla 945 bine ulaştı.
> Yıllık olarak bakıldığında, randevu alanların 4’te 1’inin hastaneye gitmediği ortaya çıktı. Eğer bir kişi, randevuya gidemeyecekse iki gün önceden iptal etmesi gerekiyor. Herkes bunu yaparsa hem muayene olmak isteyen diğer kişilere yer açılır hem de sağlık sistemi zora girmez. Sistemde SMS ve sesli arama yoluyla randevu hatırlatma ya da iptal servisleri de bulunuyor. Bu özelliği kullanan kişilere randevu tarihinden bir gün önce hatırlatma yapılıyor.
> Bakanlık, e-Nabız üzerinden yoğun bakımda yakını bulunan kişileri rahatlatacak bir uygulamayı da devreye aldı. Haziran ayından bu yana yoğun bakımdaki hastaların sağlık bilgileri e-Nabız üzerinden günlük olarak yakınlarıyla paylaşılıyor. Bu doğrultuda ekim ayına kadar 88 bin 971 hasta ve yakını bilgilendirildi.