HDP’nin hazine yardımına geçici bloke

- Güncelleme:
HDP’nin hazine yardımına geçici bloke

Gündem Haberleri

HDP’nin hazine yardımı hesabına geçici bloke konuldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı önceki gün HDP’nin hazine yardımına bloke konulması talebine ilişkin gerekçelerini Anayasa Mahkemesine (AYM) gönderdi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Yüksek Mahkemeye gönderilen yazıda, HDP’nin terör örgütü PKK ile irtibatının dava sürecinde de devam ettiği bir kez daha vurgulandı. Yazıda, elde edilen bilgi ve beyanlar da sıralandı. AYM Genel Kurulu da daha önce 6 Ocak’ta görüşme kararı aldığı talebi dün inceledi. AYM, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının partinin hazine yardımı bulunan hesaplarına tedbiren bloke konulması talebini kabul etti. 

7 “HAYIR”A KARŞI 8 “EVET”

AYM, tedbir kararını oyçokluğuyla aldı. Heyet, Başsavcılığın tedbir talebini içeren yazı ve eklerinin, talep hakkında karar verilmeden önce HDP’ye gönderilerek savunmasının alınmasına gerek olmadığına hükmetti. Çoğunluğun bu görüşüne, Başkan Zühtü Arslan, Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan ile üyeler Engin Yıldırım, Recai Akyel, Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu ile Selahaddin Menteş katılmadı.

Heyet, HDP’ye ödenen devlet yardımının bulunduğu banka hesabına 2023 yılında ödenen veya ödenecek devlet yardımı yönünden tedbiren bloke konulması kararını da oy çokluğuyla aldı. Bu karara, Başkan Zühtü Arslan, üyeler Engin Yıldırım, Emin Kuz, Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu ile Selahaddin Menteş karşı oy kullandı. AYM, bloke konulması talebiyle ilgili gerekçeleri HDP’ye gönderdi. Partinin cevabının ardından karar, AYM Genel Kurulu tarafından tekrar ele alınacak. Partiden 30 gün içinde gelecek cevabın ardından kararın kaldırılmasına veya tedbir hükmünün devamına karar verebilecek.

İlgili mevzuata göre, hazine yardımları, yılın ilk 10 günü içinde siyasi partilerin hesaplarına yatıyor. HDP’ye bu sene 179 milyonu 10 Ocak’a kadar olmak üzere 539 milyon lira hazine yardımı yapılacaktı. 

SÜREÇ 10 OCAK’TA BAŞLIYOR

Kapatma davasının yargılama sürecinde sıra Başsavcı Şahin’in 10 Ocak 2023’teki sözlü açıklamasına geldi. Şahin’in açıklamalarının ardından belirlenecek günde HDP yetkilileri sözlü savunmasını yapacak. AYM daha sonra davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak ve rapor isteyecek. Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılması sonrası mahkeme başkanı toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...