HDP mitinginde patlama: 2 ölü

/ Kaynak: DHA
HDP mitinginde patlama: 2 ölü

GÜNDEM Haberleri  / DHA

Diyarbakır'da HDP mitingi sırasında patlama oldu. Bakan Eker art arda 2 patlama olduğunu, 2 kişinin öldüğünü 100'den fazla yaralı olduğunu söyledi.

Diyarbakır'da HDP'nin gerçekleştirdiği miting sırasında patlama meydana geldi. Alınan bilgiye göre, İstasyon Meydanı'ndaki HDP mitingi patlamanın ardından iptal edildi. Miting alanına gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın içerisinde bulunduğu araca bir grubun tepki gösterdiği, yaşanan gerginlik nedeniyle Demirtaş'ı taşıyan aracın alandan ayrıldığı görüldü.

'Patlamada 2 kişi hayatını kaybetti'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, beraberinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Vali Hüseyin Aksoy ile Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, "HDP'nin İstasyon Meydanı'ndaki mitinginde art arda 2 patlama meydana geldi. Patlama sonucunda an itibariyle 2 vatandaşımız, hemşehrimiz maalesef hayatını kaybetmiştir. 100'ün üzerinde yaralı olduğunu biliyoruz" dedi.

Bakan Eker, "Yaralıların tedavisi hastanede yapılıyor. Olay yeri inceleme ekipleri ayrıntılı şekilde olayı açığa çıkaracak çalışma yürütüyor. Bu sadece İstasyon Meydanı'nda miting yapan vatandaşlarımıza yönelik bir saldırı değil, demokrasiye, huzur ve güven ortamına yöneltilmiş alçakça ve çirkince bir saldırıdır" dedi.

Patlamayla ilgili ayrıntılar ortaya çıktıkça kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Eker, "Trafo binasının önünde bir patlama meydana geliyor, bunun bir tüpten kaynaklandığına dair ilk bilgiler var. Ardından birkaç dakika sonra 50 metre mesafede ikinci patlama meydana geliyor" diye konuştu.

Polis araçları ateşe verildi

Bu arada alandan dağılan gruplar, Ofis Semti'nde güvenlik önlemi alan polis ekiplerine taşlı saldırıda bulundu. Polis ekipleri, gruplara tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

Yaşanan olaylar esnasında, bir polis aracının göstericiler tarafından ateşe verildiği, bazı araçların da hasar gördüğü bildirildi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın Ofis Semti'ndeki bürosuna taşlı saldırı gerçekleştirildi. Bürodaki partililer bir süre mahsur kaldı.

Valilik, yaşanan olaylar nedeniyle kriz masası oluşturdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İçişleri Bakanı Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ve Diyarbakır Valisi Aksoy'u ayrı ayrı arayarak patlamaya ilişkin bilgi aldı.

BAKAN YILDIZ: PATLAMA TRAFO KAYNAKLI DEĞİL

Patlama sonrası açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Patlama trafodan kaynaklı değil. Trafoya dışarıdan müdahale söz konusu" dedi.

HDP mitinginde patlama: 2 ölü

DAVUTOĞLU: GEREKLİ SONUCU EN KISA ZAMANDA ELDE EDECEĞİZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Gaziantep'te partisinin mitinginde patlamaya ilişkin açıklamada bulundu.

Davutoğlu, "Bu meselenin arkasında ne varsa trafo patlaması mı bir suikast mı herhangi bir provakasyon mu bunu tetkik edeceğiz, gerekli sonucu en kısa zamanda elde edeceğiz. Vali beyle biraz önce konuştum, gerekli talimatları verdim. Buradan bütün Türkiye'ye özellikle de Diyarbakır'lı kardeşlerime sesleniyorum: Lütfen istismarlara, provokasyonlara karşı uyanık olalım. Bu konuyu hiç kimse provoke etmemeli"" dedi.

DEMİRTAŞ'TAN AÇIKLAMA

Olayın ardından bir televizyon kanalına konuşan Demirtaş, sağduyusu çağrısı yaparak "Kimse provakasyona gelmesin. Hiçbir yerde gerginlik istemiyoruz. Demokratik hakkımızı sandıkta kullanacağız ve gereken cevabı vereceğiz. Özellikle gençlere sesleniyorum hiçbir yerde gerilim istemiyoruz" diye konuştu. nbsp;

KILIÇDAROĞLU: UMARIM SABOTAJ OLMAMIŞTIR

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise Diyarbakır'daki patlama ilişkin yaptığı açıklamada "Umarım yetkililerin yaptığı açıklama doğru olur. Yani 'trafo patlamıştır, başka bir sabotaj olmamıştır' diye umuyorum, öyle olmasını da diliyorum. Yaralılara da buradan acil şifalar diliyoruz. HDP'nin bu arada mitingini iptal etmesi de bence sorumluluk gereği olarak da güzel bir davranış" dedi.

HDP mitinginde patlama: 2 ölü

Patlamayla birlikte alanda büyük panik yaşanırken, patlamanın trafodan kaynaklandığı anons edildi. Olay yerine gönderilen ambulanslarla yaralılar hastaneye taşındı.

HDP mitinginde patlama: 2 ölü

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın saat 18.30'da konuşma yapacağı miting alanından bazıları kentin en merkezi yeri Ofis Semti'ne yürüdü. Polis bu bölgede geniş güvenlik önlemi aldı.

HDP mitinginde patlama: 2 ölü


İKİ AYRI PATLAMA
Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda HDP'nin mitingi sırasında iki ayrı patlamada yaralanan 10 kişinin hastanede tedavisi devam ederken, bazılarının durumunun ağır olduğu belirtildi.

Patlamalardan ilk saat 17.50 sıralarında platformdan yaklaşık 60 metre uzaklıktaki çöp kutusunda meydana geldi. Bu patlamanın trafodan kaynaklandığı anons edildi. Yaklaşık 5 dakika sonra bu kez hınca hınç dolu olan miting alanın yanındaki trafonun önünde kulakları sağır eden bir patlama meydana geldi.

İlk belirlemelere göre parça tesirli bomba olduğu sanılan patlayıcının infilak etmesiyle, miting alanı bir anda karışırken, bu kesimde bulunanlardan 10 kadar kişi yaralandı. Kanlar içinde kalan yaralılar, koridor açılarak önce platformun yanına taşındı, ardından gelen ambulanslarla hastanelere sevk edildi. Yaralılardan durumu ağır olan ve bazı uzuvları kopanlar olduğu belirtildi.

DEMİRTAŞ ORADAYDI
Patlamalar, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkmak için aracında beklerken meydana geldi. Patlamayla birlikte Demirtaş aracıyla miting alanının arkasına giderken, eskortluk eden aracı polis otosu sanan grup tahrip etti.

Miting alanındaki binlerce kişi olaya tepki gösterenler, kentin en merkezi yeri olan Ofis Semti'ne yürüdü. Güvenlik güçleri, bu grubun bölgedeki resmi binalara ulaşmasını engellemek için yoğun önlem aldı. Polisle bu gruplar arasında yer yer olaylar çıktı.
Miting alanındakilerin çoğu, gerginlik nedeniyle evlerine giderken, kalan grubu da polis TOMA'lardan tazyikli su sıkarak dağıttı. Polis, miting alanındakilerin tahliyesinin ardından patlama yerlerinde inceleme başlattı.

Kentte gergin bekleyiş sürerken olayla ilgili HDP yöneticilerle resmi yetkililerin açıklama yapması bekleniyor.

GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...