Hazırlıklı olun! Sıcaklıklar daha da artacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Hazırlıklı olun! Sıcaklıklar daha da artacak

GÜNDEM Haberleri

Türkiye yanıyor... İstanbul ve sahil şeridi başta olmak üzere birçok şehirde termometreler 35 derecenin üstüne çıktı. Meteoroloji, sıcaklığın daha da artacağını açıkladı. Uzmanlar “Öğle saatlerinde güneşe çıkmayın” diye uyardı. Orman yangını riskine karşı da ek tedbirler alınıyor.

Türkiye’nin bir süredir El Nino hava sisteminin etkisi altında olmasından dolayı âdeta mevsimler iç içe geçmiş durumda. Hava sıcaklığının önümüzdeki günlerde mevsim normallerinin 4 ila 6 derece üzerine çıkması ve termometrelerin 40 dereceyi göstermesi bekleniyor.

SIVI VE MİNERAL KAYBINA DİKKAT

Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Yaşanan sağlık problemlerinin başında ise aşırı sıvı ve mineral kaybı geliyor.

Trakya Üniversitesinden Prof. Dr. Galip Ekuklu, bu kayıplardan en kolay etkilenenlerin bebekler, çocuklar, hamileler ve yaşlılar olduğunu belirterek bu grupların daha dikkatli davranması gerektiğini söyledi. Güneş ışınlarının en dik geldiği zamanlarda gölgede oturmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Ekuklu, doğrudan güneşe maruz kalmanın cilt kanserine kadar götürebileceğini belirtti.

Sıcak çarpması yaşayan kişinin hemen serin bir yere alınması gerektiğine değinen Prof. Ekuklu, eğer şuur kaybı gibi ağızdan beslenmeyi engelleyen bir durum yoksa 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat karıştırılarak kişiye içirilebileceğini ifade etti. Vatandaşların mecbur olmadıkça 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları da tavsiye edildi.

BAKAN KOCA’DAN UYARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Sıcak çarpması, vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı, hipertermi olarak da bilinen ciddi bir klinik durumdur. Yaşlılar ve çocuklar; diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpması için yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin gün içinde sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...