'Haydar Aliyev'in mirası'

Düzenleyen:
'Haydar Aliyev'in mirası'

GÜNDEM Haberleri

Türkiye Gazetesi'nin misafir kalemi Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Faig Bağırov oldu. Bağırov 'Haydar Aliyev'in mirası' hakkında makeleyi kaleme aldı. İşte yazının detayları...

Haydar Aliyev Azerbaycan’ın uluslararası sistemle bütünleşmesi, bölgesel güvenliğinin sağlanması, sosyo-ekonomik, bilimsel ve kültürel atılımlarının gerçekleşmesi doğrultusunda dost ve kardeş Türkiye ile çok yönlü iş birliğinin geliştirilmesine önem vermiş ve bu siyasetin giderek yükselen bir çizgi üzerinde devam etmesini temin etmiştir. Böylece Azerbaycan ve Türkiye arasında eşine rastlanamayacak nitelikte olan kardeşlik bağı oluşmuştur.

Ülkelerimiz arasındaki diplomasi, ekonomi, enerji, ticaret, eğitim, kültür, askerî ve diğer alanlardaki ilişkiler güçlenmiş, stratejik müttefiklik düzeyine erişmiştir. Bu sağlam temeller üzerine inşa edilmiş ikili ilişkilerin daha da gelişmesini sağlayan hukuki zeminin güçlendirilmesi yönünde 200’den fazla anlaşma imzalanmış, iki ülke arasında üst düzey resmî ziyaretlerin sayısı her sene katlanarak artmıştır.
Haydar Aliyev’in mimarı olduğu ve bazı çevreler tarafından “siyasi ütopya” olarak nitelendirilen Hazar Denizi enerji kaynaklarının dünya piyasasına çıkarılmasını öngören “Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı” ve “Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı” projelerinin gerçekleştirilmesi Azerbaycan ve Türkiye arasında kardeşlikten stratejik ortaklığa giden yolda âdeta miladi bir görev görmüştür. Bugün bu projelerin son durağı olan Ceyhan’da bulunan deniz terminali Haydar Aliyev’in ismini taşımaktadır. Bu projeler sadece ekonomik projeler olarak görülmemelidir. Aynı zamanda acımasız tarihî süreçler sonucunda birbirlerinden ayrı düşmüş kardeş halkları da birleştiren projeler olmuştur.

Burada bir hususun daha belirtilmesi elzemdir. Kadirşinas Türk halkının Haydar Aliyev’e olan ebedi sevgi ve saygısının bir göstergesi olarak Haydar Aliyev Türk devleti tarafından devlet nişanına, uluslararası Atatürk Barış Ödülüne layık görülmüştür. Hacettepe, Ankara, Atatürk, Ege, Dokuz Eylül gibi 10’un üzerinde üniversite tarafından Haydar Aliyev’e Fahri Doktora unvanı verilmiştir. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Kars ve Giresun gibi birçok şehir belediyeleri tarafından yeni açılmış cadde ve parklara onun adı verilmiştir.

Haydar Aliyev’in 12 Aralık 2003 yılında ebediyete intikal etmesinden sonraki dönemlerde de Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın İlham Aliyev Ondan devraldığı siyasi mirası devam ettirmiş, Azerbaycan’ın dış politika vizyonunu etkili şekilde uygulamış ve ülkelerimiz arasındaki ilişkilere büyük katkılar sunmuştur. 21. asrın projesi olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu (BTK) projelerinin başlamasında müstesna rolü olan İlham Aliyev’in masaya yatırdığı ve başlattığı bu muhteşem projelerin Türkiye ve Azerbaycan için yeni fırsatlar anlamına gelen ortak bir güç olma hedefinde önemli katkılar vereceğine inancımız tamdır. İki ülkenin Cumhurbaşkanları tarafından masaya yatırılan ve güçlü iradeyle başlatılan bu projelerin Türkiye ve Azerbaycan için yeni fırsatlar anlamına gelen ortak bir güç olma hedefinde önemli katkılar vermekle beraber dost ve kardeş Türkiye’yi enerji kaynaklarının taşınmasında merkez ülke konumuna getirecektir.

Azerbaycan ve Türkiye arasındaki uzun bir geçmişe dayanan ortak dil, köken, kültür, gelenek ve göreneklerin, dostluk-kardeşliğin, sarsılmaz güvene dayalı ilişkilerin yüksek düzeye ulaşmasında merhum Haydar Aliyev’in müstesna hizmetleri onun geride bıraktığı mirasın bir göstergesidir.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...