'Hayalet uçak' yüzünü gösterdi! İşte ANKA-3'ün özellikleri

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Hayalet uçak' yüzünü gösterdi! İşte ANKA-3'ün özellikleri
GÜNDEM Haberleri

Milli Muharip Uçak (MMU) ve Hürjet’in ardından ANKA-3 de sahneye çıkmaya hazırlanıyor. 18 Mart'ta ilk fotoğrafı paylaşılan ANKA-3'ler 'Hayalet uçak' olarak adlandırılıyor. Bütün dünyanın yakından takip ettiği ANKA-3, Türkiye'nin gücüne güç katacak. İşte ANKA-3'ün özellikleri...

Son yıllarda yerli ve milli savunma sanayiinde atılım yapan Türkiye, yeni silahlarını sahaya sürmeye devam ediyor. Özellikle Silahlı İnsansız Hava Araçlarımız (SİHA), dünya muharebe tarihinde devrim yaptı. Bu konudaki çalışmalar hız kesmeden sürerken 2023’e de hızlı bir giriş yaptık.

'Hayalet uçak' yüzünü gösterdi! İşte ANKA-3'ün özellikleri

Milli Muharip Uçak

İKİ GÜNDE İKİ BAŞARI

16 Mart’ta taksi testini başarıyla tamamlayan Milli Muharip Uçak (MMU), 17 Mart’ta hangardan çıktı. Çanakkale Zaferi’nin 108. Yıldönümü olan 18 Mart Cumartesi günü de Hürjet, piste adım attı ve ilk taksi testini başarılı bir şekilde geçti.

'Hayalet uçak' yüzünü gösterdi! İşte ANKA-3'ün özellikleri

Hürjet

ANKA 3'TEN İLK FOTOĞRAF GELDİ

Bu ikilinin ardından bir güzel haber de ANKA-3 İnsansız Savaşı Uçağı’ndan geldi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, ANKA-3’ten ilk fotoğrafı paylaştı. Kotil, üzerine de “Türkiye Yüzyılı'nda milletimize olan sözümüzü tuttuk. MMU ve HÜRJET taksi yaptı, ATAK-2 yakında motor çalıştıracak, ANKA 3 de ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Binlerce çalışma arkadaşımız ve iş ortaklarımızla ortaya çıkardığımız ürünlerimizi Çanakkale şehitlerimize armağan ediyoruz” notunu düştü.

'Hayalet uçak' yüzünü gösterdi! İşte ANKA-3'ün özellikleri

ANKA-3

JEMSAH FÜZELERİYLE ENTEGRELİ

Bu yıl ilk uçuşunu gerçekleştirmesi beklenen ANKA-3, bütün dünya tarafından da dikkatle takip ediliyor. ANKA-3’le alakalı henüz detaylı bir bilgilendirme yok ancak paylaşılan fotoğrafta, dış silah istasyonlarında 2 adet İnsansız Hava Aracı bulunduğu gözüküyor. TUSAŞ’ın geliştirdiği iki adet Jemsah füzesi de dikkatlerden kaçmıyor.

HAVADAN HAVAYA VURABİLİYOR

ANKA-3, tıpkı KIZILELMA ile benzer bir amaca hizmet edecek ama kullanım senaryoları farklı… ANKA-3’ler, havadan karaya ve havadan havaya hedefleri vurabilecek. Mevcut ve gelecek sistemler ile tamamen entegre bir şekilde çalışabilecek. MMU, HÜRJET ve diğer hava platformlarına görevlerde eşlik edebilecek.

'Hayalet uçak' yüzünü gösterdi! İşte ANKA-3'ün özellikleri

KIZILELMA 

HELİKOPTERLERE KARŞI ÜSTÜN

ANKA-3’ün yapısı itibariyle düşman helikopter, pervaneli uçaklar ve diğer İHA’lara karşı üstün olması bekleniyor. Saatte yaklaşık 800 kilometre/hıza ulaşacağı söyleniyor.

KUYRUĞU YOK

Bir uçağın kuyruğu olmadığı zaman, radyo dalgalarının yansıdığı yer ortadan kalkıyor. Bu yüzden kuyruksuz uçak yapmak oldukça zor. Çünkü kuyruk gidince uçağın stabilitesi de bozuluyor. Kuyruksuz olan ANKA-3 ise alanında oldukça özel bir yere sahip…

'Hayalet uçak' yüzünü gösterdi! İşte ANKA-3'ün özellikleri

“HAYALET UÇAK”

Ayrıca iç silah istasyonları da mevcut. Bu doğrultuda, derin taarruz ve düşman hava savunmasının imhası ve bastırılması görevi, uçağın ana taarruz kabiliyetlerinden olacak. Uçak kanat formundaki ANKA-3’ün, iç silah istasyonlarının varlığı, V tipi tasarımı, dikey stabilizeleri olmaması sebebiyle uçağın düşük radar iziyle tespitinin zor olacağı tahmin ediliyor. Yani kendisi bir nevi “hayalet uçak."

MİUS İBARESİ YER ALACAK

Dikkat çeken bir diğer husus ise ANKA-3’ün sınıfını belirtmek maksadıyla Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) ibaresinin yer alması. Bu açıdan MİUS, SİHA ve TİHA gibi Türkçe sınıflandırmaların devamı olarak da ele alınabilir. ANKA-3, Türkiye’nin yeni nesil insansız hava araçlarında geldiği noktayı göstermek açısından çok önemli. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...