Harikasınız çocuklar!

Harikasınız çocuklar!

GÜNDEM Haberleri

Türkiye’nin geleceği olan gençler, önemli buluşlara imza attı. Kimi çevre kirliliğini, kimi de israfı önleyecek.

Öğrencilerin atık malzemelerden ürettikleri ürünler dışa bağımlılığı azaltıp ülke ekonomisine katkı verecek.

Denizleri temizleyecekler
İzmir’de yaşayan lise öğrencileri Simay Berber (17) ve Jülide Aynur, Foça’da denize petrol dökülmesi ile yaşanan çevre felaketinde çok etkilendi. İki öğrenci, okullarında çöpe atılan köpük bardak ve tabaklardan denizdeki petrolü temizleyen ürün geliştirdi. Genç kızlar, 100 kat daha verimli ve daha ucuz olan ürünlerini İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Şükran Nurlu’ya sundu. Türkiye’yi Portekiz Parlamentosu’nda temsil eden öğrenciler şimdi patent almaya hazırlanıyor. Berber “Polistiren malzemeden olan bardakları pamuğa benzer madde hâline getirdik. Yaptığımız deneylerde bunların yağ tuttuğunu gördük” diyor.

İsrafı azaltacaklar
Türkiye’de bir yılda 15 milyon ton meyve, sebze ve işlenmiş et israf oluyor. Aksaray Üniversitesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Behlül Koç (24) ile Biyoloji Bölümü doktora öğrencisi Bahar Akyüz Yılmaz (24), geliştirdikleri ‘Biyojel’ ile sebze ve meyvelerinin bozulmasını önlüyor. Projeleriyle 4 Ekim’de Kayseri Erciyes Üniversitesi Teknopark’ta düzenlenen ‘Benim İşim Girişim’ yarışmasında 1’inci olan ikili, seri üretime geçmek için gün sayıyor. Koç, şöyle konuşuyor: Dört günde bozulan kabağı 15 güne kadar koruduk. Ürünümüz ile ülke ekonomisinebir yıl içinde 360 milyon lira katkı sağlamayı düşünüyoruz.

Bu sandalye ışık saçacak
İzmir Atatürk Lisesi 11. sınıf öğrencisi Cevat Ata Kabaağaçlı ve 10’uncu sınıf öğrencisi Alperen Ovak, ders sırasında oturarak elektrik üretimini sağlayacak sandalye geliştirdi. “Termoelektrik sandalye”, oturan kişinin vücut sıcaklığını alarak elektrik enerjisine dönüştürüyor. Gençler, bu elektrikle sınıfın aydınlatma ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Kabaağaçlı “Sandalyenin bize maliyeti 100 lira civarında. Enerji verimliliğini artırmak için çalışmalara devam edeceğiz. Öncelikli hedefimiz sınıflarda kullanmak” dedi. Projenin danışman öğretmeni Benal Hepsöğütlü de, projenin INSPO Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatı 2018’de enerji alanında dünya ikinciliği kazandığını kaydetti.

7 bin liralık makineyi 250 TL’ye ürettiler
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü’nde okuyan Suriyeli Beşir Mahini ve Muhammet Avad önemli bir başarıya imza attı. Öğrenciler, 7 bin liralık CNC (siensi) makinesini sanayiden topladıkları atık malzemelerle 250 TL’ye üretti. Makine bilgisayardan komut olarak verilen her türlü şekli; ahşap, plastik ve alüminyum üzerinde uygulayabiliyor. Kendilerine imkân tanıyan Türkiye’ye teşekkür eden ikili, makinelerinin piyasadakiler ile aynı işlevi gördüğünü söyledi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...