Hapishanede anneleriyle kalan 447 çocuk kreşle tanıştı

/ Kaynak: CHA
Hapishanede anneleriyle kalan 447 çocuk kreşle tanıştı

GÜNDEM Haberleri  / CHA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, hapishanede anneleriyle kalan çocuklara kreşlerde eğitim imkanı sağladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 1989 yılı yapımı 'Uçurtmayı Vurmasınlar' filminden esinlenerek hayata geçirdiği proje ile hapishanede anneleriyle kalan çocuklara kreşlerde eğitim imkanı sağladı. Hapiste anneleriyle kalan 0-12 yaş arası çocuklar, gündüzleri cezaevi yerine özel kreşte hem oyun oynuyor hem de uzmanlardan eğitim alıyor. Bugüne kadar 447 çocuk uygulama kapsamında hizmet almaya başladı. nbsp;Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ceza infaz ve ıslah kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların, 0–12 yaş grubu çocuklarının, cezaevi yaşamının olumsuz koşullarından bir ölçüde uzaklaştırılması amacıyla önemli bir proje başlattı. Adalet Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, ismini, yönetmen Tunç Başaran'ın 1989 yılı yapımı 'Uçurtmayı Vurmasınlar' filminden alan proje hayata geçirildi. Uçurtmayı Vurmasınlar Projesi kapsamında, anneleri ile birlikte cezaevlerinde kalan çocuklar, hapishane ortamından uzaklaştırılıyor. Gündüzleri hapishane yerine özel kreş ve gündüz bakım evlerinde yaşıtları ile oyunlar oynayan çocuklar ayrıca uzmanlardan eğitim alıyor. Çocuklar, akşamları ise yine annelerinin yanına dönüyor. Projede, cezaevi dışında çocuğa bakacak yakın bir akraba var ise onlara da ekonomik ve sosyal destek veriliyor. Ceza infaz ve ıslah kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların, 0–12 yaş grubu çocuklarının, cezaevi yaşamının olumsuz koşullarından bir ölçüde uzaklaştırılması amacıyla, 22 çocuk özel kreş ve gündüz bakımevinden yararlanıyor. Proje kapsamında 65 çocuk korunma ve bakım altında bulunurken, 360 çocuğa sosyal ekonomik destek sağlanıyor. Çalışma kapsamında toplam 447 çocuğun uygulama kapsamında hapishanelerin olumsuz şartlarından uzaklaştırılarak kreş eğitimi almaları sağlandı. nbsp;CEZAEVİNDEKİ ÇOCUKLAR TOPLUM HİZMET GÖNÜLLÜLERİ MERKEZLERİNDE EĞİTİLECEK
Milli Eğitim Bakanlığı da (MEB) okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak için 10 yeni model geliştirdi. Toplum temelli ve ücretsiz olarak planlanan mobil oyun otobüsü, oyun odaları, topluma hizmet gönüllüleri merkezleri, erken eğitim merkezleri, çocuk evleri, anne ve çocuk sağlığı ve spor merkezleri, aile kütüphanesi, çocuk ve aile bilim sanat kültür merkezi, oyuncak fabrikası ile oyuncak kütüphanesi modelleri kurulacak. Bu kurum ve kuruluşlarda, 0-66 aylar arasındaki dezavantajlı gruplarda yer alan çocukların ücretiz eğitim alması sağlanacak. Böylece, çocukların ev ve aile ortamında sahip olmadığı olanaklarla tanışmasına ve sosyal bir ortamda eğitici faaliyetler içerisinde bulunmasına olanak verilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülecek modellerden biri de toplum hizmet gönüllüleri merkezleri olacak. Bu merkezlerde engelli çocuklar, mahkûm annelerin çocukları, yoksul çocuklar, sokakta çalıştırılan çocuklar eğitim görecek. Bu merkezlerde erken matematik, bilim ve okuma yazmaya hazırlık etkinlikleri düzenlenecek.

Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, ceza infaz kurumlarında 4 bin 838 kadın tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Tüm ceza infaz kurumlarında annelerinin yanında kalan 0-6 yaş arası çocuk sayısı ise 285. Toplum Temelli Erken Çocukluk Hizmetleri Projesi'nde kurulacak topluma hizmet gönüllüleri merkezlerinde başta mahkum annelerinin yanında kalan 285 çocuk olmak üzere engelli, yoksul ve sokakta çalıştırılan çocukların eğitim alması amaçlanıyor. Bu merkezlerde eğitim liderlerinin danışmanlığında ve öğretmen adaylarının katılımıyla çocuklara kitap okunacak ve dil gelişimi çalışmaları yapılacak. Erken matematik, bilim ve okuma yazmaya hazırlık etkinlikleri düzenlenecek. Sanat, müzik, oyun, spor, satranç, bilgisayar etkinlikleri düzenlenecek. Sosyal beceri eğitimleri yapılacak.


GÜNDEM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...