Hakkari'den kara haber... Yüreğimiz dağlandı

Düzenleyen:
Hakkari'den kara haber... Yüreğimiz dağlandı

GÜNDEM Haberleri

Kuzey Irak’taki PKK mevzilerini bir bir imha eden yiğitlerimizden 7’sinin şehit düştüğü, 25’inin yaralandığı bilgisi Türkiye’nin içini yaktı.

Şemdinli’deki 34. Hudut Tugay Komutanlığı’nda meydana gelen patlama ile ilgili acı gerçek gün ağırınca ortaya çıktı. Olay önceki gün saat 16.30’da Şemdinli ilçesindeki Ortaklar köyü yakınındaki Süngü Tepe mevkiinde konuşlu 34. Hudut Tugay Komutanlığına bağlı üs bölgesinde meydana gelmişti.

Facia, Kuzey Irak’taki terör hedeflerine atış yapan bir topun infilak etmesiyle başlamış, olay mahallinde bulunan mühimmat deposunun ateş almasıyla patlama kontrolden çıkmıştı. Bir süre sonra depodaki mühimmatların infilak etmeye başlamasıyla birlikte üs, savaş alanına döndü. Büyük oranda tahrip olan üs bölgesinde görevli olan 7 asker şehit olurken 25 askerimiz de yaralandı.

Patlama sonrası meydana gelen yangın uzun süre kontrol altına alınamadığı için sabaha kadar net bir açıklama yapılamadı. Helikopterle üs bölgesinden indirilen yaralı askerler ambulanslarla Hakkari ve Yüksekova Devlet hastanelerine kaldırılarak tedavi altına alındı. 

Yaşanan facianın hemen ardından itfaiye ekipleri yangına müdahale ederken, Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinden de TOMA araçları ekiplere destek verdi. Sabaha kadar süren çalışmalarla yangın söndürüldü. 

Sabah saatlerinde görüntülenen üs bölgesinde hava hareketliliği dikkat çekti. Yüksekova yönünden gelen çok sayıda helikopterin üs bölgesine hem takviye ekip, hem de malzeme taşıdığı görüldü. 

Yaşanan facianın ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile Hakkari’de Yüksekova Devlet Hastanesi’ne gitti. Yaralıların tedavileri ve sağlık durumlarına ilişkin bilgi alan, askerlerle görüşen Akar daha sonra 3. Piyade Tümen Komutanlığı’na geçti. Akar burada, Harekat Merkezi’nden gece boyunca kaza bölgesindeki yangın söndürme ve arama çalışmalarını takip etti, direktifler verdi.
Akar ve beraberindeki komutanlar daha sonra kazanın meydana geldiği 2 bin 80 rakımlı Süngü Tepe Üs Bölgesi’ne helikopterlerle gitti. Burada kazaya ilişkin bilgi alan ve bölgede incelemelerde bulunan Akar, dört yaralının tedavisine Ankara’da devam edileceğini belirterek şunları söyledi:

“Kaza bölgesinde, Yüksekova ve Şemdinli savcılarının yanı sıra Ankara’dan sabah kaza bölgesine gelen askeri heyet de idari ve teknik incelemelerini yapmak için çalışmalarına başladı. Bölgedeki yangın söndürme ve soğutma çalışmaları tamamlandı. Şu anda hem adli hem idari hem de teknik yönden çalışmalar devam etmektedir.”
Kaza yeri çevresinde alınması gereken tüm tedbirlerin alındığını vurgulayan Bakan Akar, “Teknik ve adli çalışmanın sonucunda kazanın sebebi belirlenecek ve sonuçlar da en kısa zamanda kamuoyuyla paylaşılacaktır.” dedi.

Güvenlik güçlerinin moral ve motivasyonunun son derece yüksek olduğunu vurgulayan Bakan Akar, “Bu kazaların tekrarlanmaması için tedbirlerimizi bir kez daha gözden geçirdik.” diye konuştu.

Bakan Akar daha sonra Yüksekova Selahaddin Eyyübi Havalimanı’na geçti. Bakan Akar ve beraberindeki komutanlar, buradan tedavisine Ankara’da devam edilecek yaralıları uğurladı. Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçak, yaralıları aldıktan sonra Ankara’ya hareket etti.

Hakkari'den kara haber... Yüreğimiz dağlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mühimmatın miadının dolması diye bir şey yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlamanın ‘arızalı mühimmat’tan dolayı meydana geldiği iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti: “Gece ciddi bir faaliyet mümkün değildi. Zaman zaman patlamalar orada devam ediyor. Bütün gece işi takip ettikleri gibi oradaki generallerimiz, bütün bu çalışmalarla birlikte devamlı irtibat halinde olduk. Bir defa mühimmatın miadının dolması diye bir şeyin olmadığını Savunma Bakanım bana bildirdi. Çünkü kısa bir süre önce Kara Kuvvetleri Komutanlığımız orada bir çalışma yapmış, raporlar falan hepsi gelmiş ve bunlardan kullanılmış. Burada sadece topla alakalı şu anda teknik ekip orada, onların bir çalışması var. O teknik ekip, topla ilgili olarak herhangi bir olumsuz, şu veya bu şekilde, ne açıklayacak onu bilemiyoruz, zaten açıkladıkları zaman biz de bunu kamuoyu ile paylaşacağız.”

4 ay önce nişanlanmıştı

Patlamada şehit olan 7 askerden Topçu Uzman Çavuş Halil Daş’ın (26) memleketi Konya’nın Ereğli ilçesine, acı haber ulaştı. Daha önce çiftçi olduğu ve vatani görevinin ardından 5 yıldır uzman çavuş olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yaptığı belirtilen şehit Halil Daş’ın, geçen Ağustos ayında Ayşe Kızıl ile nişanlandığı öğrenildi. Şehit Halil Daş’ın babası Mahmut Daş’ın da 9 yıl önce vefat ettiği belirtildi. Şehidin dün ağabeyi Turan Daş ile telefonda görüştüğü ve Ramazan Bayramı’nda yapacakları düğünü hakkında konuştukları belirtildi. 2 kardeş olan Şehit Halil Daş’ın, TSK’nın Suriye’deki terör örgütlerine yönelik düzenlediği ‘Zeytin Dalı’ ve ‘Fırat Kalkanı’ harekâtlarına katıldığı ve Hakkari’ye geçen Ağustos’ta atandığı öğrenildi. Şehit Topçu Uzman Çavuş Halil Daş’ın cenazesinin bugün Belkaya Mahallesi’nde defnedileceği öğrenildi.

Eşi hamileydi

Patlamada şehit olan Topçu Er İbrahim Özkur’un (21) acı haberi memleketi Muş’a ulaştı. Şehit Özkur’un terhisine 80 gün kaldığı öğrenildi. 1 çocuk babası olduğu ve eşinin hamile olduğu öğrenilen İbrahim Özkur’un evi bayraklarla donatıldı. Kudbettin-Hanım çiftinin 7 çocuğundan biri olan İbrahim Özkur’un anne, baba, kardeş ve eşi acı haber üzerine DNA örneği alınması için Hakkari’ye gitti.

Şehit er Menduh Çelik’in (20) acı haberi memleketi Şanlıurfa Haliliye ilçesine bağlı İmam Bakır Mahallesi’ndeki baba evine ulaştı. Ağıtların yükseldiği şehidin evine Türk bayrağı asıldı. Şehidin cenazesinin bugün düzenlenecek törenin ardından Şanlıurfa’ya getirileceği öğrenildi. 

Topçu Çavuş Mehmet Kaşık’ın (25) Kahramanmaraş’taki baba ocağına ateş düştü. Bekar olan şehidin anne ve babası, aldıkları haberle gözyaşlarına boğuldu. Eve Türk bayrakları asılırken, acı haberi alan şehidin yakınları da eve akın etti.

Topçu Er Samet Kaymakçı’nın Gaziantep’teki ailesine acı haber verildi. Şehidin iznin ardından yaklaşık 1 hafta önce Hakkari’ye döndüğü öğrenildi.

Şehit olan askerlerden Topçu Er Yusuf Önder’in (22) Antalya’nın Alanya ilçesindeki ailesine şehadet haber verildi. Şehit Yusuf Önder’in ailesinin iki çocuğundan küçüğü olduğu öğrenildi.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...