Hakim aynı, başörtü engeli aynı, Bangalor hakimi

Hakim aynı, başörtü engeli aynı, Bangalor hakimi

GÜNDEM Haberleri

Danıştay başörtülü avukatların yolunu açtı ama Hakim Mustafa Karadağ, 'Bangalor Yargı Etiği İlkeleri' deyip yine duruşmaya almadı.

Yine aynı hakim… Önceki gün Avukat Tuğba Arslan'ı başörtülü olduğu için duruşmaya almayan Ankara 11. Aile Mahkemesi Hakimi Mustafa Karadağ, dün de tavrından vazgeçmedi. SP?Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın eşi avukat Zübeyde Kamalak'ın başörtüsüyle girdiği duruşma nbsp;ertelendi. Gerekçe yine aynıydı: "Bangalor Yargı Etiği İlkeleri." Kamalak'ın başı kapalı olarak duruşmaya katıldığını tutanağa geçiren Karadağ, "Bangalor Yargı Etiği İlkeleri, Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi'nin Meslek Kuralları, başörtüsünün dini bir simge olduğuna dair AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin içtihatları uyarınca avukatların da başları kapalı olarak duruşmalarda görev yapamayacağını" savundu. Hakimin tavrına isyan eden Avukat Kamalak da "Hakimliğinizin dayanak gösterdiği Bangalor İlkeleri, kararlarınızın bu ilkelere de aykırı olduğunu gösteriyor. Danıştay'ın kararları ve Barolar Birliği'nin genelgeleri uyarınca duruşmaya başı kapalı katılabilmemiz gerekir" dedi."Anayasa'ya uymak zorundasınız" uyarısı yapan Mustafa Kamalak ise şöyle konuştu: "Türkiye'de sadece siz mi yargıçsınız? 'Kahramanlığınızı' hukuka bağlılıktan değil, emeklilik sürenizin dolmasından aldığınızı düşünüyorum."

MUSTAFA KAMALAK nbsp;İSYAN ETTİ...
Mustafa Kamalak, duruşmayı erteleyen hakime seslendi: Anayasa'ya uymak zorundasınız. Bu 'kahramanlığınızı' emeklilik sürenizin dolmasından aldığınızı düşünüyorum."


O ilkeler uyarıyor:
Ön yargısız görev yapmalı
Hindistan'ın Karnataka eyaletinin başkenti Bangalor'da, 12 yıl önce dünya hukukçuları bir dizi ilke belirledi. Başörtüye yasak öngörmeyen ilkeler, hakimlere şu uyarılarda bulunuyor: Hâkim, yasama ve yürütme organlarının etkisi ve bu organlarla uygun olmayan ilişkilerden fiilen uzak olmakla kalmayıp, aynı zamanda öyle görünmelidir de. nbsp;Hâkim, görevini tarafsız, önyargısız ve iltimassız yerine getirmelidir."
Öte yandan AK Parti'nin hukukçu kurmayları da Hakim Karadağ'ın tavrını yorumladı. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu: "Kamuda başörtüsünü serbest bıraktık. Yargı ve askeriye için özel şartlarına göre bir düzenleme yapabileceği ifadesi koyduk. Ama bu durum hakim ve savcı bakımından geçerlidir. Hakîmin söylediği Bangalor ilkeleri; bağımsızlık, tarafsızlık, doğruluk ve tutarlılık, dürüstlük eşitlik, ehliyet ve liyakat… diyor. Başörtülü kişinin bu ilkelere uymadığı nasıl söylenir. Sanırım ilkeleri okumadan kararı verdi, sadece ismini duymuş olabilir."
Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya: "Anayasa ve yasanın dışında belli STK ve birliklerin oluşturdukları ilkelerin bağlayıcılık gücü yoktur. Esasen uygulamada tek kalınması da bu çarpıklığı ortaya koyuyor."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...