Hakan Fidan'ın diplomasi trafiği baş döndürüyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Hakan Fidan'ın diplomasi trafiği baş döndürüyor

Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

Hakan Fidan, MİT Müsteşarlığındaki başarılı performansını Dışişleri Bakanlığı sürecinde farklı bir düzeye taşıdı. Son dönemde baş döndüren temasları ile konuşulan Fidan için uzmanlar “Alanına ne kadar vâkıf olduğunu yürüttüğü siyaset ve diplomasi trafiği ortaya koyuyor” dedi.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Türkiye diplomasi ve siyaset alanında kritik dönemde ve sancılı coğrafyalarda önemli adımlar atıyor. Hakan Fidan’ın MİT Müsteşarlığındaki başarılı performansını Dışişleri Bakanlığı döneminde farklı bir düzeye taşıdığı görülürken Azerbaycan-Karabağ, Kıbrıs, İran, Irak, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelere yapılan ziyaret ve yürütülen siyaset Türkiye’yi farklı bir boyuta taşıdı. 

Hakan Fidan'ın diplomasi trafiği baş döndürüyor

Ankara son dönem Kıbrıs’ta Rum tahriki, Karabağ konusunda BM başta olmak üzere birçok uluslararası kurum nezdinde yürütülen provokatif girişimlere karşı etkin ve örnek faaliyet yürüttü. Irak’ta PKK’ya karşı merkezî yönetimle yapılan doğrudan görüşmelere ilave çok boyutlu ticaret koridoru, petrol, gaz ve sınır güvenliği gibi konularda önemli adımlar atıldı.  

Suriye’de Şam’la müzakereler, kuzey-doğu aksındaki gelişmeler, tahıl koridorunun inşası, Karadeniz’in güvenliği, Rusya-Ukrayna’ya gerçekleşen ziyaret ve resmî temaslar da bütün dünya tarafından yakından izlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan döneminde Türk devlet yönetiminin değişen, gelişen yapısı son dönem dış ilişkiler akısını da derinden etkiledi. Uzmanlar özellikle son 10-15 yıllık sürecin edilgen rolden tamamen çıkarak hemen her alanda eksen ülke konumuna yükselmenin önemine vurgu yapıyor. Geçmişte TİKA ve MİT Başkanlığı görevlerinde bulunan Hakan Fidan’ın da zaten hâkim olduğu dosyalara vakit kaybetmeden Dışişleri Bakanı olarak dâhil olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. İlhan Yaşar Hacısalihoğlu “Hakan Bey bu ülkeler ve var olan sorunlarla ilgili çok ciddi bilgi birikimine sahip. Başlangıç açısında da bu birikimin ciddi etkilerini görüyoruz. Karabağ, Kıbrıs, Irak, Ukrayna, Rusya, İran ziyaretleri de bunun çok açık göstergesi. MİT, Savunma Bakanlığı ve diğer ilgili birimlerle güçlü bir koordinasyon ağı kurdu. Gerçek anlamda bir proaktif siyaset uyguluyor” dedi. 

Hakan Fidan'ın diplomasi trafiği baş döndürüyor

KAYITSIZ KALAMAYIZ

Türkiye’nin dünya geneli yükselen trendine vurgu yapan Prof. Dr. Hacısalihoğlu “Kendi zincirlerini kıran bir Türkiye gerçeği var. Edilgen tavırdan ana aktör ülke seviyesine yükseldiğimiz çok açık. Böyle bir dönem de Hakan Fidan’ında kendine özgü yanları elbette artı değer katıyor. Karabağ, Kırım, Suriye, Ege, Kıbrıs, Irak, Rusya ve Ukrayna’daki gelişmeler oldukça hayati olaylar. Şayet biz bugünkü tavrın yerine daha mesafeli ve kayıtsız kalsak ne tarih ne de coğrafya yakamızı bırakmazdı. Etrafımızda olağanüstü gelişmeler yaşanıyor ve biz tüm bu süreçleri doğru yöneten bir duruş sergiliyoruz. Hakan Fidan bir anlamda alana ne kadar vakıf olduğunu yürüttüğü siyaset ve diplomasi trafiği ile net bir biçimde ortaya koymakta” diye konuştu. İçinde bulunduğumuz süreci ‘Jeopolotik eksen çizgisinde hayati değişimler yaşanıyor ve Türkiye’yi düşmanlaştıran ilginç olaylara şahitlik ediyoruz’ diyen Hacısalihoğlu, böyle bir dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hakan Fidan tercihinin de önemine dikkat çekti.

TÜRKMENLERİ KORUYACAĞIZ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Tahran’da biraraya geldi.  İki bakan görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Kerkük’te yaşanan olayları değerlendiren Hakan Fidan “Kerkük’ün huzur ve istikrarı Irak’ın bütününün huzur ve istikrarına doğrudan etki etmektedir. Kerkük’ü barış içinde bir arada yaşama kültürünün sembolü olarak görüyoruz” dedi. Fidan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani liderliğinde kurulan hükûmetin ülkeye bir istikrar getirdiğini aktararak “Özellikle, kendisinin ve hükûmetinin uzun vadede alt yapı ve üst yapı konularında, yatırım konularında verdiği çabaları destekliyoruz. Bunun Irak’ın bugünü ve geleceği için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Böyle bir dönemde, Irak’ın asli ve kurucu unsurları arasında yer alan Türkmen soydaşlarımızın ana yurdu konumundaki Kerkük’te can kaybıyla sonuçlanan gerginliklerin ortaya çıkmasını büyük kaygıyla karşılamaktayız” ifadelerini kullandı. Bu tür gerginliklere mahal verilmemesi gerektiği yönündeki görüşlerin, Irak makamlarıyla daha önce paylaşıldığını vurgulayan Fidan, şunları kaydetti: Şehirde son dönemde artış gösteren PKK mevcudiyetine de süratle son verilmesini Irak makamlarından talep ediyoruz. Türkmen soydaşlarımızın hak ve menfaatlerinin korunması, Irak’a yönelik politikamızın bildiğiniz gibi ana unsurları arasında yer almaktadır. Türkmen haklarının siyasi pazarlıklara konu edilmesine karşı durmaya ve Türkmenleri her alanda desteklemeye devam edeceğiz.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...