'Güney'in en güneyi: Ümit Burnu

'Güney'in en güneyi: Ümit Burnu

GÜNDEM Haberleri

Coğrafi keşiflerle bulunan ve dünya ticaret dengesini sarsan Ümit Burnu, Güney Afrika'nın en güneyinde, beş asırdır denizcileri selamlıyor. Burnun hemen yanı başındaki Cape Point ise iki okyanusu birbirinden ayırıyor.

Nuh ALBAYRAK'ınG. AFRİKA İZLENİMLERİnuh.albayrak@tg.com.tr AVRUPA'NIN 'KURTULUŞ' YOLU İstanbul'un fethedilmesiyle birlikte ticaret yollarının Osmanlı Devleti'nin eline geçmesi Avrupa'yı yeni yollar bulmaya sevk etti. Portekizli denizci Bartholomeu Dias, 1488'de Ümit Burnu'nu keşfetti. Burnun bulunmasıyla Hindistan'a ulaşan ticâret yolunun ağırlık merkezi Atlas Okyanusu'na kaydı. İşte bu tarihten sonra stratejik bir önem kazanan ve 5 asırdır denizcilere yol gösteren Ümit Burnu...'Güney'in en güneyi: Ümit Burnu'Güney'in en güneyi: Ümit BurnuCape Point, okyanuslar arasında sınır kabul ediliyor. FOTO GALARİ İÇİN TIKLAYIN

##tgvideo##


Güney Afrika ile ilgili başvuracağınız hemen her kaynak, "Ülkenin üç başkenti var, yasamanın başkenti Cape Town..." şeklinde başlar. Ama aslında bence Cape Town sadece Güney Afrika'nın değil, bütün dünyanın turizm başkenti... Çünkü, hem ülke içinden hem ülke dışından hemen herkesin gönlünde yatan şehirlerden biri. Üstelik de gözde turizm merkezi diye fırsatçılık da yapmıyorlar. Konaklama ve yemek fiyatları çok makul... Yolculuk için aynı şeyi söyleyemeyeceğim......Ve, dünyanın dibindeki bu ülkenin en 'dibi'ne iniyoruz. Afrika kıtasının en güney ucu... Denizcilerin, doğuya seyahatlerinde ölçü aldıkları ve koloni döneminin izlerini taşıyan balıkçı kasabalarına siper olan sarp kayalıklar...Tepesindeki deniz feneri kim bilir kaç gemiye yol gösterdi... Bu bölgenin özelliği bundan ibaret değil...Haritada, Afrika'nın sağında Hint Okyanusu, solunda ise Atlas Okyanusu yazdığını ve okyanusun Afrika'yı dolandığını düşünürsek bu iki okyanus bir yerde birleşiyor demektir. İşte, Ümit Burnu'nun hemen ilerisindeki Cape Point (burun noktası) ise Hint ve Atlas okyanuslarının buluştuğu noktadadır.Elbette iki okyanusu ayıran bir çizgi falan yok. Ama onları birbirinden ayıran önemli farklar var. Mesela, Atlas Okyanusu çok soğuk olduğu için şu anda yaz mevsimi olmasına rağmen, sahillerinde yüzen insanlara pek rastlayamadık. Ocak-Şubat gibi yazın en sıcak günlerinde bile pek girilmezmiş Atlas Okyanusu'na... Hatta bu yüzden, Atlas Okyanusu kıyılarında yaşayan Güney Afrikalılar, sahilde yaşayıp da denize girememe travmasını hemen her evin bahçesinde bulunan havuzlarla gidermeye çalışıyorlar.Hint Okyanusu nisbeten ılık olduğu için bu sahillerde özellikle yaz aylarında (yani yılın tamamına yakın bölümünde) denize girilebiliyor. Ancak burada da okyanus sahili olmanın bir başka dez- avantajı ortaya çıkıyor. Sahiller sık sık köpek balıkları tarafından ziyaret ediliyor ve rastladıkları yüzücü veya sörfçülere buraların okyanus olduğunu yani kendilerine ait olduğunu hatırlatmak için bir uzvunu koparıp götürüyorlar. Bu yüzden sahillerde özellikle köpek balığı saldırılarının sık yaşandığı bölgelere "uyarı bayrakları" dikilmiş.'Güney'in en güneyi: Ümit Burnu'Güney'in en güneyi: Ümit BurnuOKYANUSTA FOK DERYASI İki okyanusun birleştiği Güney Afrika'daki su altı hayatı çok zengin. Fok, penguen ve Raggie köpek balıklarını yakından görebilme imkânı buluyorsunuz. Güney Afrika'nın tarihine ve esaret altında geçen senelerine tanıklık eden ve Nelson Mandela'nın Cumhuriyet rejiminin hayallerini kurduğu Robben Adası'na düzenlenen turlarla geçmişin izlerini yeniden keşfetmek mümkün.'Güney'in en güneyi: Ümit BurnuMASA DAĞI Cape Town'u ziyaret eden turistlerin ilgisini en çok çektiği mekanlardan biri Masa Dağı. Dağın zirvesi dümdüz olduğu için bu isim verilmiş.'Güney'in en güneyi: Ümit BurnuCape Town'da her cinsten insan görmek mümkün.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...