Güneydoğu 'af' bekliyor

Güneydoğu 'af' bekliyor

GÜNDEM Haberleri

Başbakan'ın 'dağdakiler inecek, cezaevleri boşalacak' sözleri, bölgede af beklentisine dönüştü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihi Diyarbakır ziyaretindeki konuşmasının ardından af tartışması gündeme oturdu. AK Parti kaynakları Erdoğan'ın "dağdakiler inecek, cezaevleri boşalacak" sözlerinin siyasi bir konuşma olduğunu, af konusunda henüz üzerinde konuşulup tartışılmış bir yasa çalışması olmadığını belirtirken Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay farklı düşünüyor. Çözüm sürecinin seyrine göre bu konuda bir düzenleme yapılabileceğinin sinyallerini veren Atalay, "Çözüm sürecinin özü şu; terör bitecek, silahlar teslim edilecek, ondan sonra da siyaset grubu gerekeni yapacak. Siyaset grubunun gerekeni yapması boyutunda eve dönüşler, siyasete katılma, cezaevlerindekilerin durumu, daha doğrusu içeride ve dışarıdaki terörle ilgili unsurların, o insanların tekrar hayata kazandırılması, evlerine dönüşü, rehabilitasyonu her şey bunun içinde. Bunu af olarak nitelemiyoruz ama dünyanın her yerinde çözüm süreçleri sonuçta silahların teslimin sonrasında o insanların geleceği ile ilgili kararları getirir. Çözüm sürecinin sonunda o kararların verilmesi tabiidir. Başbakan'ın söylediği odur" dedi. nbsp;Diğer taraftan Başbakan'ın bu konuyu dillendirmesinden sonra hemen olmasa bile zaman içinde bazı düzenlemelerin yapılabileceği kaydediliyor. Elde edilen bilgilere göre bu düzenleme bütün suçları kapsayan genel bir af olmayacak. Hem halen dağda olup herhangi bir silahlı eyleme katılmamış olanların dağdan inişini kolaylaştıracak, hem de şiddet içermeyen siyasi suçlardan içerde olanların tahliyelerini sağlayacak bir kanun düzenlemesi yapılabileceği kaydediliyor. Bu konuda Terörle Mücadele Kanununda (TMK) yapılacak bir değişiklikle sorunun giderilebileceği kaydediliyor. Balyoz, Ergenekon gibi davalardan ceza alanların yararlanma ihtimali de göz önünde bulunduruluyor. Ancak düzenlemenin TMK ile sınırlı olması halinde darbe suçlarından hüküm giyenlerin önemli kısmı bundan yararlanamayacak. BDP ise başta Öcalan olmak üzere bütün KCK tutuklularının serbest kalmasını sağlayacak bir yasal düzenleme talep ediyor. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş daha önce yaptığı açıklamada adı genel af olmasa bile herkesi kapsayan bir düzenlemenin yapılmasını talep etmişti. CHP'li Kürt siyasetçi Mesut Değer?de?genel bir affın olmasını gerektiğini, "Barzani ile Başbakan'ın bir arada olduğu dünkü fotoğrafta bence Abdullah Öcalan da olmalıydı" sözleri ile dile getirdi. nbsp;
10 PKK'LI TESLİM OLDU
Öte yandan Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da Mesud Barzani ve Şivan Perwer'i ağırlaması BDP'de hayal kırıklığına yol açtı. Ziyaret öncesi geniş katılımlı protestolar yapılmasına karar veren parti yönetimi, oluşan olumlu hava karşısında direnip daha fazla hezimete uğramamak için bundan vazgeçti. Bu arada 9'u Habur Sınır Kapısı'ndan olmak üzere 10 PKK'lı dün güvenlik güçlerine teslim oldu.
Melik Duvaklı - DİYARBAKIR
TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...