Gümrük Birliği yenilenecek...

Gümrük Birliği yenilenecek...

GÜNDEM Haberleri

"AB-ABD arasındaki TTIP anlaşması öncesinde Gümrük Birliği'nin yenilenmesi için görüşmelere başlandı."

AB Bakanlığı'ndaki 100 gününü değerlendiren Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye'nin attığı adımların sonuçlarının görülmeye başlandığını söyledi. 3 AB komiserinin ziyaretini hatırlatan Bozkır, "3 komiserin aynı anda gelmesi, daha önce olmamıştı. Brüksel'de 'Türkiye nasıl olsa adım atmaz, sorumluluklarını yerine getirmez' yaklaşımı esastı. Bu yüzden 3 yıldır görüşmeme, konuşmama, derdinizi anlatmama gibi bir algı ortaya çıkmıştı. Konuşuyor olsaydık böyle bir algı iki tarafta da oluşmazdı" dedi. "Yeni Türkiye" olarak nitelenen yeni dönemde AB'nin bu kadar güçlü bir şekilde konuşulmasının karşı tarafı şaşırttığını vurgulayan Bakan Bozkır, şöyle devam etti: "Hükümetimiz yakında seçim olmasına rağmen yokmuş gibi AB konusunu ele alıyor. Bu şaşkınlığı atlatınca ciddiyetimizi anladılar ve hemen 'ne yapabiliriz' dediler. Başbakan Davutoğlu, ocak ayında ifade özgürlüğüne yönelik yeni bir paket açıklayacak. 2023'e kadar yapmamız gereken şeyler var. Konu sadece fasıl açmaktan ibaret değil. Bu süreç devam etmeli ve devam ederken de Türkiye'ye kazanç sağlamalı ve sonunda bizi üyeliğe götürmeli." nbsp;
ÜST DÜZEY ZİYARETLER BAŞLIYOR nbsp;
Volkan Bozkır, AB ile ABD arasında görüşmeleri süren Transatlantik Yatırım ve Ticaret Anlaşması öncesinde Gümrük Birliği'nin yenilenmesi için görüşmelere başlandığını da vurgulayarak, şunları kaydetti: "İki taraf bizim istediğimiz bir maddeyi anlaşmaya koymazsa, sorun GB anlaşması değiştirilerek de giderilebilir. 1995'te konulmayan o madde şimdi eklenebilir. Bu daha kolay olur. Sürecin özünün geliştirilmesi konusunda mutabık kalındı. Yeni yılla birlikte üst düzey ziyaretler başlayacak. Başbakan Davutoğlu'nun yeni yılın başında; Cumhurbaşkanı Erdoğan nisan ayında Brüksel'e gidecek. Bütün bu adımlar, süreci hızlandıracak. Aralık sonunda İtalya dönem başkanlığı bitiyor. Maalesef bu dönemde başlık açılmayacak. Açmak istemediğimiz 'Rekabet Faslı' dışında bütün fasıllar açılabilir durumda. 23-24. fasılları açmayı düşünüyorlar."
Nuri Elibol ANKARA



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...