Gülten Kışanak'tan çözüm süreciyle ilgili çarpıcı açıklamalar

/ Kaynak: İHA
Gülten Kışanak'tan çözüm süreciyle ilgili çarpıcı açıklamalar

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Barış ve Demokrasi Partisi Eş Başkanı Gülten Kışanak, KCK'nın geri çekilmeyi durdurduğunu açıklamasına ilişkin çarpıcı ifadelerde bulundu.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkanı Gülten Kışanak, KCK'nın geri çekilmeyi durdurduğunu açıklamasına ilişkin olarak, "Göz göre göre geldi. Beklenmedik bir açıklama değildi bugünkü açıklama. Keşke bu noktaya gelinmeseydi" dedi. Kışanak açıklamanın süreçte tıkanıklığa yol açabileceğine de dikkat çekti.BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.KCK'nın geri çekilmeyi durdurduğunu açıklamasının çözüm sürecine etkisini değerlendiren Kışanak, "BDP olarak başından beri bu sürecin sorunsuz herhangi bir tıkanmaya yol açmadan gerçekleştirmek içinde olduk. Sürecin kesintiye uğramadan yürümesini istiyoruz. Geri çekilmenin durdurulduğunun resim olarak açıklanması çözüm sürecinde bir tıkanıklığa yol açabilir. Bir sorundur. Bunun çözülmesi gerekiyor. Ocak ayından beri bir müzakere süreci var. Ancak hükümetin üzerine düşen görevi yaptığını görmüyoruz. Son 3 aydır çeşitli defa uyarıda bulunduk. Kendileri ile yaptığımız görüşmelerde bir gerilim olduğunu ve bunun süreci zorlayabileceğini ifade ettik. Hükümet bizim çağrılarımıza olumlu cevap vermedi. Süreç için güven arttırıcı adımlar atılması gerektiğini ifade ettik. O günden bu yana, hükümetin tutumunda farklı bir yaklaşım olmadı. Bugün biraz göz göre göre geldi. Beklenmedik bir açıklama değildi bugünkü açıklama. Keşke bu noktaya gelinmeseydi" dedi.
Türkiye'nin bu kadar sorunla boğuştuğu bir dönemde Meclisin bu denli uzun bir tatile girmesinin anlaşılmaz olduğunu savunan Kışanak, "Biz yaz tatilinde parlamentonun bu kadar tatil yapmasını doğru olmadığını açıkladık. Bölge bu kadar açık. Çözüm sürecinde adım atmışız. Bunu ilerletelim diye çaba içerisinde olduk. Umarım hükümet kendi üzerine düşen görevleri yapma gayretinde olur. Çözüm sürecinin ilerletilmesi yönünde hükümet olarak üzerine düşen görev neyse, bunu yerine getirme gayreti içerisinde olurlar" diye konuştu.
KCK'nın açıklamalarının aniden ortaya çıkan bir durum olmadığını söyleyen Kışanak, "Demokratikleşme adımları doğrultusunda beklenti karşılanmayınca, o nedenle bugün gelinen durumu taktik olarak algılamak yerine demokratik çözüm alanında bir sorun olduğunu görmek gerekiyor. Bunun için hükümetin adım atması gerekiyor. Hükümet pozitif adım atarsa, sorunun çözülebileceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Kışınak hükümetin sürece zarar veren söylemler içerisinde olduğunu iddia ederek şunları söyledi:
"Herkesin anadil sorununun çözümünü beklediği süreçte Başbakan eski söyleme geri döndü. 'Anadil böler' dedi. Bütün süreçteki beklentileri yıkan bir söylem oluyor bu. Sadece pratikte değil üslupta da süreci zora sokan yaklaşımlar var. Polislerin saldırası, politik tutukluların cezaevinde kalmaya devam etmesi. Geri çekilme konusunda süreci durdurulması kolay aşılabilecek bir sorun alanıdır. Asıl zor olan Türkiye'ye demokratik zihniyet kazanmaktır"
Kışanak ateşkes konusundaki bir soru üzerine ise "Biz şimdi olumsuzlukları değil, elimizdeki imkanları konuşalım. Ateşkesin devam ettiğinin resmi olarak açıklanması bir imkan olarak değerlendirilmeli" şeklinde konuştu.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...