Grizu patlamasının yeni bilirkişi raporu tamamlandı

/ Kaynak: AA
Grizu patlamasının yeni bilirkişi raporu tamamlandı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Grizu patlamasına ilişkin yeni bilirkişi raporunda, dönemin Türkiye Taşkömürü Kurumu Müessese Müdürü tali derecede kusurlu bulundu.

Grizu patlamasına ilişkin yeni bilirkişi raporunda, alt işveren şirket ortağı asli, asil işveren vekili dönemin Türkiye Taşkömürü Kurumu Müessese Müdürü tali derecede kusurlu bulundu. nbsp;Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodundaki patlamayla ilgili iş güvenliği uzmanlarından oluşan heyetin 22 sayfalık bilirkişi raporu, Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. nbsp;TTK Karadon Müessese Müdürlüğü adına işveren vekilinin o dönemin müessese müdürü İsmail Güner olduğu belirtilen raporda, Güner'in, önlemlerin alınmasını sağlamak ve denetlemekle sorumlu olduğu ifade edildi. nbsp;Bir önceki bilirkişi raporuyla benzer ifadelerin yer aldığı raporda, alt işveren Yapı-Tek firması ortağı Halim Köse'nin uygulamacı olarak önlemlerin alınması, uygulanması ve denetlenmesini sağlamakla görevli olduğu aktarılarak, şunlar kaydedildi: nbsp;"Patlamanın geldiği ocak, birici sınıf gazlı ocak olarak tanımlanmaktadır. Alt işveren firma çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği yönünden eğitim görmediği, iş müfettişlerinin raporlarında saptandığı gibi ana havalandırma hızının yetersiz olduğu, tali havalandırmanın uygun olmadığı, kontrol ve degaj sondajlarının yeterli düzeyde yapılmadığı, alev sızdırmaz ve elektrikli ekipmanların kablo girişlerinin uygun olmadığı, metan gazı yüzde 1,5'u geçmesine rağmen kesicilerin enerji kesmediği, gaz ölçümlerinin Yapı-Tek firması tarafından düzenli kayıt altına alınmadığı, işçilere yeterli sayıda ferdi kurtarıcı maske verilmediği, maskenin kullanılması yönünde denetimlerin yapılmadığı saptanmıştır. İş kazası olayında İsmail Güner ve şirket ortağı Halim Köse gözetim borcunu tam olarak yerine getirmemiştir. İş yasası ve tüzük maddelerine aykırı hareket eden davalı asıl işveren Güner ile şirket ortağı Köse, kusurludurlar.'' nbsp;

Sonuç ve kanaat

Raporun sonuç ve kanaat bölümünde ise olayın bir iş kazası olduğu vurgulanarak, ''Taksirli eylem ile meydana gelen olay öngörülebilir-önlenebilirdir. Olayın meydana gelmesinde de 'kaçınılmazlık' unsunları bulunmamaktadır" ifadesine yer verildi.

İşin yürütülmesinden, çalıştırdığı işçilere karşı iş sağlığı ve güvenliği yönünden asıl olarak sorumlu bulunan alt işveren davalı sanık Halim Köse'nin asli derecede kusurlu görüldüğü belirtilen raporda, işveren vekili İsmail Güner'in ise tali derece kusurlu olduğu kanaatine varıldı.

Raporda, diğer sanıklar ve kazada yaşamını yitirenlere kusur bulunmadı.

TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağının eksi 540 kodunda 17 Mayıs 2010'da meydana gelen grizu patlamasının ardından taşeron olarak galeri açma işini yürüten firmanın 30 çalışanından haber alınamamıştı. TTK ekipleri, 20 Mayıs 2010'da kurtarma kafesine yaptıkları donanımla eksi 540 koduna inmeyi başarmış, 28 ceset yer üstüne çıkarılmıştı. İşçilerden Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesetlerine ise faciadan 8 ay sonra ulaşılmıştı.

Söz konusu olaya ilişkin haklarında dava açılan 28 tutuksuz sanığın yargılanmaları sürüyor.
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...