Gözler Merkez Bankası'nda

- Güncelleme:
Gözler Merkez Bankası'nda

GÜNDEM Haberleri

Erdem Başçı'nın pazartesi günü faiz koridorunu genişletici yönde açıklamasının ardından dolar/TL 1,9590 seviyesinden 1,9100 seviyesine kadar geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın pazartesi günü Para Politikası Kurulu'nda (PPK) faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü bir adımın gündeme alınabileceğini açıklamasının ardından dolar/TL 1,9590 seviyesinden 1,9100 seviyesine kadar geriledi. Analistler, TCMB'nin salı günü gerçekleştireceği PPK toplantısında 100 baz puan ve üzeri artırıma gitmesi durumunda dolar/TL'de aşağı yönlü hareketin devam edebileceğini, 25-50 baz puanlık indirim olması durumunda ise dolar/TL'de 1,95'li seviyelere doğru bir hareketin görülebileceğini ifade ediyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, dolar/TL'nin TCMB'nin koridorun üst bandını en azından 100 baz puanlık artıracağı beklentisi ile çok iyi performans gösterdiğini ve düşüşe geçtiğini belirterek, Fed tarafından gelen açıklamalarında piyasalar açısından pozitif algılandığını açıklamaların etkisi ile bütün gelişmekte olan ülkelerle beraber dolar/TL'de de 1,91'lere kadar bir gerileme yaşandığını söyledi. Dolar/TL'deki hareketin yönünün salı günü TCMB'nin vereceği karara bağlı olduğunu aktaran Metin, eğer piyasanın beklentisi gibi faiz koridorun üst bandının 100 baz puan ve üzeri artırılması söz konusu olursa TL'nin daha iyi performans göstermesini ve dolar/TL'nin 1,90'nın altına sarkmasının beklenebileceğini kaydetti.

Metin, TCMB'nin beklentilerin aksine faiz koridorunun üst bandında 25-50 baz puanlık bir artırım yaparsa dolar/TL'de 1,90 seviyelerinin altına sarkılmasının bundan sonrası için zor olduğunu dile getirdi. Gelece hafta ABD'de ekonominin canlılığını gösterecek önemli verilerin açıklanacağını kaydeden Metin, şunları ifade etti:

"Bu veriler çok önemli. Piyasalar ABD'nin genişlemeci para politikasından ne zaman çıkacağına bakacak. Çıkış önümüzdeki toplantıda mı olacak? Yoksa daha sonrasına bırakılacak. Piyasalar tamamen buna odaklanacak. ABD'de veriler iyi gelmeye devam ederse piyasa tarafında eylül ayında bir çıkış fiyatlanmaya başlayacaktır. Bu da hem paritenin aşağı gerilemesine hem de dolar/TL'nin yukarı gitmesine neden olacaktır."

nbsp;"Sepet kura bakılması gerekir"

Dolar/TL'nin şu aşamada 1,90-1,95 bandında hareketine devam edeceğini aktaran Metin, avro/dolar pariteside şu an güçlü gözükse bile önümüzdeki dönemde 1,3200-1,3250 trendine hareketinin görülebileceğini ancak ana trendin hala aşağı
olduğunu ve 1,30'un altına doğru gideceğini düşündüğünü söyledi. Dolar/TL'ye değil, dolar ve avrodan oluşturulmuş eşit
ağırlıklandırılmış sepet kura bakılması gerektiğini belirten Metin, sepet kurun 2,20-2,25 bandında kalacağını, yıl sonunda 2,20-2,25 dışında bir yerlerde sepet kur oluşmayacağını ifade etti.

Metin, şunları belirtti:

"Dolarda bir seviye belirttiğimiz zaman bu Türkiye ile ilgili olarak anlaşılıyor, bence bu yanlış. Dolar/TL Türkiye özelinde bir şey göstermiyor, tamamen paritenin etkisini yansıtıyor. O yüzden dolar bazında bakmamak lazım. Fed'in gösterdiği şey yıl sonuna kadar parasal genişlemeden çıkışın başlayacağı ve doların tüm gelişmekte olan ülkelerde ve bizde güçlenmesini sağlayacaktır. Bu da nedir? dolar/TL'nin 1,95'in üzerine gitmesidir." Öte yandan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'na katılmak üzere Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'ya gitmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, pazartesi sabahı TCMB'nin yaptığı açıklamadan sonra, son 4 gün içerisinde döviz piyasasına 1 milyar doları aşkın bir giriş olduğunu ve sadece pazartesi ve salı günü 720 milyon dolar tutarında bir girişin gerçekleştiğini söyledi. Babacan, "Yani Bernanke'nin açıklamalarına gelmeden önce bir giriş var. Demek ki Merkez Bankamızın o açıklamaları olumlu bulundu" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...