Gazze sonunda nefes alacak

Düzenleyen:
Gazze sonunda nefes alacak

GÜNDEM Haberleri

İsrail özür, tazminat ve ablukayı hafifletme şartını kabul etti. Perişan durumdaki Gazze’yi Türkiye ayağa kaldıracak

Haber Merkezi ANKARA
Mavi Marmara saldırısı sonrası kopan Türkiye-İsrail ilişkileri 6 yılın ardından mutabakatla sonuçlandı. Başbakan Binali Yıldırım, Gazze’de yaşayan Filistinliler için Cuma günü 10 bin tonluk ilk yardım gemisinin Mersin’den yola çıkacağının müjdesini verdi. 
İsrail-Türkiye arasında varılan mutabakat dün eş zamanlı olarak Ankara’da Başbakan Binali Yıldırım, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da ziyaret için gittiği Roma’da duyuruldu.
ON BİN TON YARDIM
Mutabakata ilişkin Çankaya Köşkü’nde bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Yıldırım, “Mutabakatın bu kadar uzun sürmesinin asıl maddesi ise Gazze’de yaşayan Filistinlilerin günlük hayatında karşı karşıya kaldıkları zorluklardır, izolasyondur ve dış dünyadan gerekli yardımları, desteği İsrail’in engellemesinden dolayı elde edememeleridir. Bu hususta uzun görüşmeler yapıldı ve nihayet burada bir karara varılmış durumda. Bu amaca yönelik olarak önümüzdeki cuma günü ilk gemimiz İsrail’in Aşdod Limanı’na 10 bin tonu aşkın insani yardımla hareket edecek” dedi. Yıldırım yardımın AFAD kapsamında olacağını da vurguladı.
Başbakan Yıldırım, varılan mutabakat sonrasında Gazze bölgesi başta olmak üzere Filistin’e topyekun uygulanan ambargonun Türkiye’nin öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış olduğuna işaret ederek, “Diğer yandan da Mavi Marmara’da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza tazminat ödenmesi şartı yerine gelmiş oluyor. En önemlisi de İsrail’in 2010’da gerçekleşen bu baskından dolayı Türkiye’den özür dilemesi sağlanmış oluyor. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.
Mutabakatın detaylarını kamuoyu ile paylaşan Başbakan Yıldırım, TOKİ’nin Gazze’ye yönelik konut projesini gerçekleştireceğini, Cenin bölgesindeki Erez sanayi bölgesinin yapımına hız verilmesi konusunun da yine bu mutabakat çerçevesinde mümkün hale geldiğini vurguladı. Yıldırım, Gazze bölgesi başta olmak üzere elektrik ve su ihtiyacı için çalışmalara başlanacağını da müjdelerken 200 yataklı Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi’nin hizmete alınması için de çalışmaların hızlanacağını kaydetti.
20 MİLYON $ TAZMİNAT
 Başbakan Yıldırım varılan mutabakat çerçevesinde Mavi Marmara’da hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına toplamda 20 milyon dolar tazminat ödeneceğini de söyledi.
Anlaşma yürürlüğe girdikten sonra İsrail tarafının tazminatı toptan yatıracağını belirten Yıldırım, “Bunun hak sahiplerine ulaştırılması Türkiye’nin teminatı altında olacak. Bu ikili anlaşmadır. İkili anlaşma diğer anlaşmaların üzerindedir. Geçerli olan anlaşma bu olacaktır. Şehit olan vatandaşlarımızın yakınlarıyla da görüşmeler çok öncesinden yapılmıştır, gerekirse tekrar yapılabilecektir” diye konuştu.

“MASUMLARI SAHİPLENMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin düzenlediği 9. Geleneksel Büyükelçiler İftarı’na katılarak konuklara hitap etti. Yıldırım, İsrail ile ilişkilere değinirken, “Daima adalet ve hakkaniyet temelinde insanlığı savunmaya devam edeceğiz. Gazze’de ilaç bulamayan insanın hukukunu da Myanmar’da yoksulluğun pençesinde bırakılan insanı da Halep’ten sürgün edilen masum insanların da yaşama hakkını dün sahiplendiğimiz gibi bugün de yarın da sahiplenmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı. “Türkiye bir Avrupa devletidir. Avrupa ile bütünleşme sürecinin bir parçasıdır. AB’nin eşit üyesi olmak için çalışmalarını uzun bir süredir sürdürmüş bundan böyle de sürdürecektir” diyen Yıldırım, Almanya’nın sözde Ermeni soykırım tasarını kabul etmesini eleştirdi: Geçmişi yeniden kurgulamak imkansızdır. Parlamentolar, mahkemeler tarihçilerin işini asla yapamaz ve tarihi yeniden yazamazlar.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...