Füzenin ardından uydu

Füzenin ardından uydu

GÜNDEM Haberleri

Uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesini Çin'e verdiği için eleştirilen Türkiye, bu adımla aslında uzayın da yolunu açmış oldu.

Uydu fırlatma teknolojisine sahip olmak isteyen Türkiye, uzun menzilli hava savunma sisteminde Çin'le yapacağı iş birliği sonrasında bu yolda önemli mesafe alacak. Uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesini Çin'e verdiği için eleştirilen Türkiye, bu adımla aslında uzayın da yolunu açmış oldu. İhalede ikinci sırada yer alan Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam Samp-T firması üçüncü sırada yer alan Amerikan Patriot ve Rus firması Türkiye ile ortak yapıma yanaşmamıştı. Çin firması ise Türkiye ile projeyi yüzde 50 ortak şeklinde yapmayı kabul etmişti. Uzun menzilli hava savunma sisteminin yapım sürecinde Türkiye Çin'le yapacağı işbirliği ile alt yapısını ve tecrübelerini geliştirecek. Türk savunma sanayi firmaları daha sonra bu tecrübeleri uzaya uydu fırlatmakta kullanacak. Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, "Uzun menzilli hava savunma sistemi ile uydu fırlatma teknolojisi aynı. Hava savunma sisteminin çapı büyüdüğünde bu teknolojiye sahip oluyorsunuz. Bu alt yapı ona da hizmet eder" dedi. Müsteşar Bayar, Türkiye'nin uydu fırlatmak için bir adım daha öteye geçerek 'nerden-nasıl atarız?' ,'hangi yörüngeden gider' sorularına cevap aramaya başladığını söyledi. Türkiye ilk milli uydusu Göktürk'ü Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya yollamıştı. Türkiye bu işlem için Çin'e 20 milyon dolar ödemişti. Dünyada sadece 12 ülke kendi uydusunu fırlatabilecek teknik alt yapıya sahip. Rusya, ABD, Fransa, Çin, Japonya, İngiltere, Hindistan, İsrail, Ukrayna, İran ve Kuzey Kore'nin ardından kapasiteye sahip olması halinde Türkiye 13'üncü ülke olacak. Türkiye kuracağı uydu merkezi ile aynı zamanda üçüncü ülkelere de hizmet vermeyi planlıyor. Japonya, Rusya ve Çin gibi ülkeler için bu tür fırlatmaların önemli bir gelir kaynağı olduğu ifade ediliyor.
Buket GÜVEN - ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...