Foreign Policy'den dikkat çeken seçim analizi: Erdoğan oy yükseltti, muhalefetin adayı çetin mücadele verecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Foreign Policy'den dikkat çeken seçim analizi: Erdoğan oy yükseltti, muhalefetin adayı çetin mücadele verecek
GÜNDEM Haberleri

Altılı masanın adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunun netleşmesinin ardından, Türkiye'deki seçim sürecini yakından takip eden dünya basınında dikkat çeken makalelere yer verilirken, Foreign Policy'den de çarpıcı bir analiz geldi.

Seçime 2 ay kala altılı masa ortakları, adayını belirledi. Bir muammaya dönen aday ismi, İYİ Parti lideri Meral Akşener'in masadan kalkmasına sebep olurken, kısa süren ayrılığın ardından Kemal Kılıçdaroğlu ismi resmen ilan edildi. Süreç, Türkiye kadar dünya basınında da ilgi ile takip edilirken, Foreign Policy'de ''Türkiye'nin muhalefet adayı Erdoğan'a meydan okumak için çetin bir mücadele ile karşı karşıya" başlığı ile çarpıcı bir makale yayınlandı. 

"ERDOĞAN YETENEKLİ BİR HATİP"

Erdoğan için 'yetenekli bir hatip' değerlendirmesinde bulunan dergi internet edisyonunda yayınlanan haberde şu ifadeye yer verdi;

'Siyasi analistler, Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçmenleri ikna etmek için mücadele edeceğini söylüyor.'

Foreign Policyden çarpıcı seçim analizi: Muhalefetin adayı çetin bir mücadele ile karşı karşıya
'Türkiye'nin muhalefet adayı Erdoğan'a meydan okumak için çetin bir mücadele ile karşı karşıya' başlığı ile karşısına çıkan FP, Ankara merkezli Tepav düşünce kuruluşunda analist olan Selim Koru'nun şu sözlerine yer verdi;

"Bazı insanlar bir kalabalığın önüne çıktıklarında doğaldır, sadece bağlantı kurarlar. Kılıçdaroğlu bir kalabalığın önüne çıktığında herkes beş dakika içinde telefonlarına bakıyor."

Kılıçdaroğlu'nun son zamanlarda kamuoyunda daha iyi performans gösterdiğine dikkat çeken Koru, 'muhalefet çevrelerinde artık çok fazla enerji var' dedi.

"Kılıçdaroğlu'nun popülaritesi sınırlı, orası kesin." diyen Koç Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Ali Çarkoğlu ise Kılıçdaroğlu'nun bir iletişimci ve konuşmacı olarak eksikliklerine dikkat çekti.

"ORTAK MESAJ OLUŞTURMAK ZOR OLACAK'

Koalisyonun popüler belediye başkanlarını İmamoğlu ve Yavaş'ı da denkleme dahil etmesi ile kazanma ihtimalini artırdığını belirten Çarkoğlu çok farklı ideolojilere sahip yedi cumhurbaşkanı yardımcısı adayıyla ortak bir mesaj oluşturmanın ise 'son derece zor' olacağını söyledi. 

"ERDOĞAN OY ORANINI YÜKSELTTİ"

FP'ye konuşan İstanbul Sabancı Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Berk Esen, Kılıçdaroğlu'nun sadece Erdoğan karşıtı bir aday olmaktansa seçmenlere 'açık bir ajanda' göstermesi gerektiğini belirtti.

Esen, seçmenlerin yüzde 10-15'inin kararsız olması nedeniyle Kılıçdaroğlu'nun kazanması için hâlâ bir "yol" gördüğünü söyledi.

"Erdoğan, yükselen fiyatlara ve düşen para birimine duyulan öfkeye rağmen, özellikle muhafazakar ve dindar Türkler arasında popülerliğini koruyor" değerlendirmesinde bulunan dergi, Erdoğan'ın asgari ücret ve kamu sektörü maaşlarına yaptığı zam ile oy oranını yükselttiğine vurgu yapıldı.

"HDP ÖNEMLİ BİR AKTÖR"

"Mayıs ayında yapılacak seçimlerde Kürtlerin oyları belirleyici olacak" diyen FP, HDP'nin iki tarafta da yer almadığını ve bu nedenle önemli bir aktör konumunda olduğunu belirtti.

2 FARKLI SEÇİM SENARYOSU

Wells Fargo genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olası senaryoların yer aldığı bir rapor yayımladı.

Yüzde 55-60 ihtimal verilen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazandığı senaryoda doların 2023 sonunda 19.5 TL, 2024 ortasında ise 20 TL'ye çıkması bekleniyor.

Seçimi muhalefetin kazanması durumunda ise TCMB'nin daha sıkı bir para politikası uygulayacağı ve bu durumda doların 2023 sonunda 15 TL, 2024 ortasında ise 14 TL'ye gerileyeceği öngörüldü

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...