Fırtınaya karşı teyakkuza geçildi

Düzenleyen:
Fırtınaya karşı teyakkuza geçildi

GÜNDEM Haberleri

Denizli'de, itfaiye ve AFAD başta olmak üzere birçok kurum, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün fırtına uyarısı üzerine teyakkuza geçti. İtfaiye ve AFAD'daki tüm izinler iptal edildi. Saatteki hızı 120 kilometreye kadar ulaşması beklenen fırtınadan etkilenme ihtimali bulunan Kale, Tavas, Beyağaç, Sarayköy ve Acıpayam ilçelerinde kırmızı alarm verildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün, Orta Akdeniz üzerinde oluşan fırtınanın, Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece saat 01.00 sıralarında Türkiye'nin batı kıyılarına ulaşacağı uyarısı üzerine bölgede kırmızı alarm verildi. Fırtınanın en çok İzmir'de ve Muğla'nın Marmaris, Bodrum, Datça  ile Milas ilçelerinde etkili olacağı, rüzgarın hızının saatte 120 kilometreye kadar çıkabileceği, yağışın da metrekarede 100 kilogramın üzerine çıkabileceği duyuruldu. Fırtınanın İç Ege'deki Denizli'nin bazı ilçelerine kadar ulaşabilme ihtimali üzerine resmi kurumlara da acil kodlu uyarılar gönderildi.  

Başta Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve İl Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) gerekli önlemleri aldı. İki kurumda izinler iptal edilirken, hazırlıklı olunması talimatı verildi. İtfaiye Daire Başkanı Murat Başlı, acil kodlu uyarılar üzerine itfaiye olarak teyakkuza geçtiklerini belirterek, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün acil kodlu uyarıları üzerine Denizli itfaiyesi olarak bizde hazırlıklarımızı yaptık. Kurum olarak bütün izinleri kaldırdık. Arama kurtarmada görevli bütün personelin hazır bulanmasını istedik. Yedek ekipmanlarımızı da acil durumlar için hazırladık. Oluşabilecek olumsuzluklara karşı en hızlı şekilde müdahale edeceğiz. Bizim bölgemizde özellikle Sarayköy, Tavas, Kale, Acıpayam, Çameli gibi ilçelerimiz öncelikli ilçeler durumunda. Diğer kamu kurumlarıyla da sürekli temas halindeyiz. Bölgemizde önceliğimiz, can kaybı olmaması için kurtarma görevlerini yerine getirmek ve su baskınlarına karşı gerekli tedbirleri almaktır. Şu an itibariyle 94 müdahale aracı ve 340 personeli hazır bir şekilde tutuyoruz" dedi.

TROPİKAL KASIRGA İÇİN HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR 

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde pazar günü beklenen Tropical Medicane ya da Kırbaç olarak adlandırılan kasırgaya karşı hazırlıklar devam ediyor. 

Akdeniz’de oluşan Tropical Medicane ya da Kırbaç olarak adlandırılan kasırganın İyon Denizi’nden Yunanistan’ın güneyindeki Mora ve Girit Adası üzerinden Türkiye’nin Ege kıyılarını vurması bekleniyor. Meteoroloji’ye göre, cumartesi günü gece saatlerinden itibaren etkili olacağı tahmin edilen kasırganın Muğla, İzmir, Balıkesir’in Ege’ye kıyısı bulunan ilçelerinde etkili olacağı tahmin edilirken bu bölgelerde yetkililer önlemlerini almaya başladı. Bu kapsamda Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde de Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ayvalık İtfaiye Grup Amirliği ile BASKİ ekipleri de olası su ve sel baskınlarına karşı güvenlik önlemlerini arttırdı. 

Özellikle 14 kilometrelik kumsalıyla dünyanın ikinci büyük sahiline sahip Sarımsaklı Plajları ile Altınova sahili ilçeye bağlı irili ufaklı 22 adanın Ege’ye bakan kıyılarının yanı sıra ilçe merkezinde etkili olması beklenilen Tropical Medicane Kasırgası’nın en az zararla atlatılabilmesi için Ayvalık Belediyesi ekiplerinin de çalışmalarını arttırdığı gözleniyor. 

Aralarında Ayvalık’ın da bulunduğu Türkiye’nin Ege kıyılarında etkili olması beklenilen kasırga ile ilgili Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan’ın öncülüğünde, Balıkesir Valiliği ile koordineli olarak bir kriz masasını oluşturulabileceği de gelen bilgiler arasında yer alıyor.

İstanbul için ise çok kuvvetli ve şiddetli yağış uyarısı

Megakentte pazar günü Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtınanın etkisiyle yerel olarak metrekareye 50 ila 100 kilogram sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde yağış düşeceği tahmin ediliyor

İstanbul'a pazar günü, Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtınanın etkisiyle yerel olarak sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde metrekareye 50 ila 100 kilogram yağış düşmesi bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtınanın ülkenin batı kesimlerini etkilemesi tahmin ediliyor.

Yapılan son değerlendirmelere göre, bu sistemle birlikte İstanbul'a pazar günü Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtınanın etkisiyle yerel olarak metrekareye 50 ila 100 kilogram sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklinde yağış düşmesi bekleniyor.

Ege'nin batısında (İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa), Marmara'nın batısında (Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli), Edirne'nin güneyi ile batı kesimleri başta olmak üzere yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli (50 ile 100 kilogram/m2) yağış beklendiği belirtildi.

Çanakkale, Muğla, İzmir ve Balıkesir'in batı kesimlerinde ise yer yer aşırı (100 kilogram/m2 üzeri) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden, sel, su baskını, yıldırım, hortum, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...