FETÖ ile mücadele için OHAL dönemi

Düzenleyen:
FETÖ ile mücadele için OHAL dönemi

GÜNDEM Haberleri

Darbe girişiminden sonra Milli Güvenlik Kurulunun görüşünü alan hükümet 3 ay süreyle Türkiye genelinde olağanüstü hal ilan etti.

Haber Merkezi 
Ankara’da dün baş döndüren bir trafik yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önce MGK’yı ardından da Bakanlar Kurulunu topladı. Bu toplantılarda alınan kararlar ise bizzat Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuna duyuruldu. Cumhurbaşkanı, Anayasa’nın 120’inci maddesi kapsamında darbe unsurlarının süratle bertaraf edilmesi için Türkiye genelinde 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesi kararı alındığını açıkladı. Darbeyi püskürten vatandaşlara, güvenlik güçlerine, muhalefete, medyaya ve STK’lara yeniden teşekkür eden Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar özetle şöyle:
TÜRKİYE TEK VÜCUT OLDU
Türkiye, 15 Temmuz akşam saatlerinden itibaren tarihinin en kritik günlerinden birini yaşamıştır. Gözbebeğimiz olan TSK’nın içinde yuvalanan bir grup emir komuta zincirinin dışına çıkarak darbe girişimini başlatmıştır. FETÖ’cü bu grup millete karşı saldırıya geçmiştir. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma, MİT, Boğaziçi köprüsü ve çeşitli askeri birimlerimiz yoğun saldırı altında kalmıştır. Ama şahsımın ve hükümetimizin kararlı duruşu, milletin darbecilerin  karşısına dikilmesi, güvenlik güçlerinin etkili müdahalesi ile darbe girişimi başarıya ulaşamamıştır.  Milletin kararlı bir biçimde karşı çıkması ile darbecilerin tankları, uçakları silahlı işe yaramamıştır.  Darbecilere karşı direnen vatandaşlarımız gece boşunca kahramanlık destanları yazmıştır. Gencinden yaşlısına, işadamından işçisine kadar tüm fertleri darbeciler karşısında tek vücut olmuştur.
 İFTİHAR EDİYORUM
 Vatandaşlarımız gözlerinin önünde onlarca kişi şehit olurken, yaralananlar da şehitleri o yaralı halleri kurtarma girişimi içinde girmiş, sabaha kadar direnişlerini sürdürmüştür. Kendisini bu vatanın  bir evladı hisseden herkes darbenin karşısında yer almıştır. Milletimiz Menderes ve arkadaşlarına sahip çıkamamanın üzüntüsünü yaşamıştır. 1980 darbesinde toplumun yaşadığı acı halen tazedir.  
15 Temmuz 2016 tarihi bu kötü gidişe dur denilen bir dönüm noktası olmuştur. Silahlı darbe girişimi ilk kez milletin kendisi tarafından akamete uğratmıştır. Darbe girişimlerinin açtığı ateş sonucu sivillerden askerlerden polislerden 246 masum insan hayatını kaybetmiştir. 1536 vatandaş da yararlanmıştır. Çok açık söylüyorum şu siyasi parti bu parti diye üzerinde duracak değilim Cumhurumun başkanı olarak milletimle iftihar ediyorum. Milletle birlikte tüm engelleri aşmak suretiyle demokrasi destanı yazmış bulunuyoruz.
OHAL ÖZGÜRLÜKLERİ KORUMAYA YÖNELİK
Kapsamlı değerlendirme sonucunda darbe unsurlarının süratle bertaraf edilmesi için Anayasa’nın 120 maddesi uyarınca Olağanüstü Hal (OHAL) tavsiye edilmesi kararı alındı. Bakanlar Kurulu bu tavsiyeye uygun olarak 3 ay süreyle OHAL ilan edilmesini kararlaştırdı. OHAL’in amacı demokrasiye hukuk devletine hak ve özgürlüklere yönelik tehditleri ortadan kaldırmaya yönelik adımları atabilmektir. Vatandaşımızın hiç şüphesi olmasın. Bu adım demokrasiye hukuka ve özgürlüklere karşı değildir. Tam aksine bunları güçlendirmeye ve korumaya yöneliktir… 
YATIRIMLARA DEVAM
Avrupa’nın aldığımız bu kararı eleştirmeye hakkı yok. Bu millet kendi kaderini tayine muktedirdir. OHAL sadece ve sadece ülkenin karşı karşıya olduğu terör tehdidine karşı gerekli tedbirlerin alınmasına, temel hak ve özgürlüklerin korunması yönelik alınan bir tedbir olduğunun altını çizmek istiyorum.
Vatandaşımız rahat olsun. ‘Eyvah OHAL ilan edildi. Bu süreçte artık valiler devreden çıkıp silahlı kuvvetler mi etkili olacak’ diye kaygıya kapılmasın. Tam aksine valilerin bu süreçte etkisi daha da artacak. TSK kesinlikle hükümetin emrindedir. Askerimizle birlikte silahlı kuvvetlerimizin içindeki bütün virüsleri temizleme mücadelesini sürdüreceğiz. 
S&P Türkiye’nin kredini düşürmüş. Türkiye ile senin ne alakan var. Açıklamaları siyasi. Acaba Türkiye’de yatırım durur mu diye açıklama yapıyor. Kararlı bir şekilde yatırımlarımıza nasıl devam edeceğimizi göreceksin. Sizin gücünüz bizim yatırımlarımızı engelleyemez.  

Süreç nasıl işliyor?

Anayasa uyarınca, OHAL kararı Resmi Gazete’de yayınlanıp hemen TBMM’nin onayına sunuluyor.  Dört ayı geçmemek üzere ikinci kez uzatma kararı verilebiliyor. Dün alınan kararın, bugün Resmi Gazetede yayınlanması, ardından da hızla TBMM’nin onayına sunulması bekleniyor. Anayasa’ya göre OHAL süresince, hükümet olağanüstü halin gerekli kıldığı tüm konularda kanun hükmünde kararname (KHK) çıkartabilecek. Anayasa’nın 91’inci maddesine göre temel hak ve özgürlükler, kişi hak ve ödevleri, siyasi haklar ile ilgili KHK çıkartılamıyor. Ancak OHAL durumlarında bu kısıtlama ortadan kalkıyor. Yani temel hak ve özgürlükler dahil OHAL kapsamındaki her konuda KHK çıkartılabiliyor.  Hükümet,  bu yetki ile darbecilerin özel olarak oluşturulacak mahkemelerde yargılanmasından, Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapılıp FETÖ’cülerin devletten atılmasına kadar her konuda KHK’lar ile düzenleme yapabilecek. OHAL durumunda, sokağa çıkma yasağı ilan edebilecek kişilerin üst, araç ve eşyalarını aranabilecek. Yasalardaki gözaltı süreleri uzatılabilecek.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...