Fenomenlere kara para takibi! Maliye ve MASAK'ın kadrajında 3 bin kişi var!
Hazine ve Maliye Bakanlığı, sosyal medya fenomenlerini hedef alan vergi denetimini hızlandırdı. Vergi müfettişlerinden oluşan özel bir ekip, son 4 yılda sosyal medya üzerinden gelir elde eden ve vergi yükümlülüğünü yerine getirmeyen 3 binin üzerinde mükellefi belirledi. Bu mükelleflerden 100'den fazlası hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
Dilan Polat ve Engin Polat ile başlayan soruşturmalar, diğer sosyal medya fenomenlerini de içeren geniş listeye yayıldı.
Vergi müfettişleri, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu uzmanlarından oluşan özel bir ekip, fenomenlerin vergi kayıtlarını detaylı bir şekilde inceleyerek şüpheli işlemleri belirlemeye çalışıyor.
SON 4 YILDA BÜYÜYENLER
Yapılan incelemelerde, şüpheli işlemlerin 2020 yılında başladığı ve son 4 yılda artış gösterdiği ortaya çıktı. Bu noktada, kara para şüphesi tespit edildiğinde MASAK devreye giriyor ve suç gelirlerinin aklanması boyutunu da içeren bir inceleme başlatıyor. Suç unsuru tespit edildiğinde ise ilgili mercilere bildirimde bulunuyor.
KARA PARA TRAFİĞİ
Uzmanlar, yapılan incelemelerde takipçi sayısının değil, kara para trafiğinin esas olduğunu vurguluyor. Hesapların kapatılmasının dahi geriye dönük tüm işlemlerin incelenebileceği belirtiliyor. Fenomenlerin vergi kayıtlarının ayrıntılı bir şekilde ele alınmasıyla birlikte, vergi kaçakçılığı ve suç gelirlerinin izlenmesine yönelik detaylı bir süreç devam ediyor.
"ŞAMPİYONLAR LİGİ" FOTOĞRAFINDAKİ HERKESİN MAL VARLIĞINA EL KONULDU
Dilan Polat'ın "Şampiyonlar Ligi" olarak paylaştığı fotoğrafta yer alan fenomenlerin mal varlıklarına el konuldu. 2019 yılında Dilan Polat tarafından paylaşılan ve sosyal medyada "şampiyonlar ligindeki isimler" olarak adlandırılan 12 kişinin tüm mal varlıkları hükümet tarafından el konularak donduruldu. Bu olayın yanı sıra, sosyal medya fenomeni ve güzellik merkezi sahibi olan Tayyar Taylan Öz ile eşi Özlem Öz'e dair devam eden soruşturmada flaş bir gelişme yaşandı.