Felaketin sebebi: Süper hücre

Düzenleyen:
Felaketin sebebi: Süper hücre

GÜNDEM Haberleri

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, yağışla ilgili değerlendirmede bulundu.

Tek: Bu olay, son yıllarda görülen iklim değişikliğine bağlı yağış düzensizliklerine eklenen bir ekstrem olarak kayıtlara geçti. Bu yağış çok sık rastladığımız bir yağış biçimi değil. Kuzey’den gelen serin hava ve yüksek deniz suyu sıcaklıkları birleşince “süper hücre” dediğimiz yapılar oluşuyor ve bu da dün yaşadığımız türden şiddetli yağışlara sebep oluyor.

İBB Başkanı Topbaş: Londra'yı da su basmıştı

İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezinde (AKOM) ortak basın toplantısı düzenledi. Felakete anında müdahale edildiğini belirten Vali Şahin “Mevsim normallerinin bir kaç katı olması sebebiyle su birikmeleri oldu. Ekiplerimiz bu noktalara hızla müdahale etti. Vatandaşlarımızdan ricamız, trafiğe mümkün mertebe özel araçlarıyla çıkmamalarıdır” uyarısında bulundu. Başkan Topbaş ise “Benzer olaylar dünyanın pek çok kentinde oluyor. Londra metrosunu da su bastı. Beklenenin çok üstünde yağış geldi. Çok şükür can kaybı olmadı. Bu önemli. Maddi hasarlar tespit edilerek telafi edilerek çalışmalar yapılacak” diye konuştu. Başbakan Binali Yıldırım ise “Normal mevsim düzeylerinin, ortalamalarının çok çok üzerinde bir yağış. Afet düzeyinde bir iş. Kısa zamanda anormal bir yağış düşüşü böyle bir durumu ortaya çıkardı. Doğacak hasarlarla ilgili gereken de yapılacak” ifadelerini kullandı.

"Sel enfeksiyona sebep olabilir"

Enfeksiyon ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, afet sonrası oluşabilecek farklı bir tehlikeye dikkat çekti. Prof. Dr. Leblebicioğlu “Bu sel sularının özellikle farkında olmadan yutulması gibi durumlarda bağırsak enfeksiyonları görülebilir. Ağza ve göze su gelmesini önlemek lazım. ‘Mutlaka enfeksiyon olacak’ diyemeyiz ama düşük de olsa riskler mevcut. Bu enfeksiyonlar tedavi edilebilir. Kanser gibi bağışıklığı baskılanmış olan hastalarda enfeksiyon daha ağır seyreder” dedi.

"İklimimiz değişti"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul’daki sağanak yağışla ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Şen, yağışı “Türkiye’nin iklimi değişiyor. Artık yarı kurak iklime doğru gidiyoruz. Yarı kurak iklimlerde bu tür yağışları görmemiz mümkün” sözleriyle yorumladı. Bu tür yağışın geleceğini daha önceden sosyal medyada duyurduğunu belirten Şen, şu ifadeleri kullandı: 3-4 gün öncesine kadar İstanbul’daki hava sıcaklığı 31-32 dereceydi. Sıcaklık önceki gün 24 derecelere düştü. 8-10 derecelik bir düşüş yaşandı. Sıcaklıklardaki böyle ani bir düşüş atmosferde karışım meydana getirir. Bu tür bulutları, yıldırımları ve aşırı yağışları oluşturur. Bu durum İstanbul üzerinde bu yağışı yaptı. Bu düşüş sebebiyle İstanbul’daki yağış beklenen bir durumdu. İstanbul’da bu gibi yağışlar daha çok görülecek. Çünkü İstanbul’da kırsal alan çok azaldı, daha çok bina, betonlaşma olduğu için yüzeysel akış yaşandı. Önüne gelen şeyleri sürükledi, boşluk yerleri de göl hâline getirdi. Birden bire hava sıcaklığının düşmesi, aşırı yağışların görülmesi yarı kurak, tropikal iklimlerin özelliği. Miami’de görürsünüz. Birden bire haziran, temmuz ayında yağmur yağar ve geçer. Bu artık küresel ısınmanın meydana getirmiş olduğu iklim değişikliği. Türkiye’de son 10 senede çok belirgindi, iyice belirginleşmeye başladı. Aşırı yağışlar, kuraklık, hortumları görmeye başladık. Bunlara karşı artık tedbirimizi almamız lazım. Türkiye’nin iklimi değişiyor. İklim 10-20 senede değişmez, uzun zaman sürer. Artık yarı kurak iklime doğru gidiyoruz. Yarı kurak iklimlerde bu tür yağışları görmemiz mümkün.

Meteoroloji uzmanlarına göre kentteki bu yağışın normal olduğunu ifade eden Şen “Vatandaşlar dikkat etsin. 60 santimetrelik bir suya girmesin. O yükseklikte akan bir su hem aracı hem de insanı alıp götürür. Göllere ve su birikintilerinden de uzak durulması gerekir. Bu yağışlar bugün iyice hafifler, yarın İstanbul’da yağış biter. İlerleyen saatlerde Batı Karadeniz’de, Zonguldak civarlarında da yağış görülebilir ancak bu kadar şiddetli olmasa da bölgenin topografik yapısından dolayı sel riski yüksek” diye konuştu.

Araçların zararını sigorta ödeyecek

İstanbul’da çok sayıda araç sular altında kaldı. Araç sahiplerini de “Hasar parası ödenecek mi?” telaşı aldı. Güzel haber Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bozkurt’tan geldi. Bozkurt “Afet nedeniyle araçları, konutları ve iş yerleri hasara uğrayan vatandaşlarımız sel teminatı bulunan sigorta poliçeleri (konut, iş yeri, kasko) kapsamında bu zararlarını karşılayabilirler. Sektörümüz, bundan önce de olduğu gibi sigortalılarımızın hasarların tazmini konusunda en hızlı şekilde hareket edecektir” ifadelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...