Fazıl Say'dan Almanya'ya sert tavır: Türkleri küçümsemeyin

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Fazıl Say'dan Almanya'ya sert tavır: Türkleri küçümsemeyin

GÜNDEM Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türk besteci ve piyanist Fazıl Say, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'ün ortak basın toplantısında yaşanan karşılıklı atışmayı değerlendirerek, Almanya'ya yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile gerçekleştirdiği basın toplantısında yaptığı İsrail'e yönelik sert eleştiriler ve Almanya'nın İsrail politikasına dair açıklamaları, Türk besteci ve piyanist Fazıl Say'ın sosyal medya üzerinden yaptığı destekleyici paylaşımlarla birlikte geniş yankı buldu.

Say, Alman gazetecinin sorusuna verilen cevapları eleştirirken, Erdoğan'ın Gazze'deki olaylara dikkat çektiği çıkışını destekledi.

"TÜRKLERİ HAFİFE ALMAYIN"

Fazıl Say, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkleri hafife almayın" ifadesiyle başlayarak, İsrail'in Filistin'e yönelik zulmüne karşı çıkmanın sadece Antisemitizm değil, aynı zamanda insani bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

Say, daha önce İsrail'in Gazze'deki saldırılarını eleştirdiği için İsviçre'de iptal edilen konserleriyle ilgili olarak da, "Avrupa'da ifade özgürlüğüne güven duyulur, karanlık ve anlayışsızlık yaşanmaz diye bilirdim" şeklinde bir açıklama yapmıştı. 

"GELİN GAZZE'DE BARIŞI BERABER SAĞLAYALIM"

Fazıl Say, Almanya'nın insan haklarına duyarsız kaldığını savunarak, Türklerin Avrupa'ya gitmeleri sırasında yaşadıkları sıkıntılara da değindi.

Almanya'nın Türklere vize vermemesi ve yaşanan pasaport kuyrukları gibi sorunlara dikkat çeken Say, eleştirilerini şöyle sıraladı:

"Dün, Almanya’da; Türkiye Cumhurbaşkanı’nın “Gelin Gazze’de barışı, ateşkesi beraber sağlayalım” çağrısına, Alman Devlet adamlarının verdiği “İsrail’in kendini savunma hakkını destekliyoruz” cevabını okurken, bir kaç gün önce gördüğüm bu rakamları hatırlatmak isterim. Bakın bilançoya. Sorularım var binlerce. Çocuklar, kadınlar, siviller ve halen kayıp olan binler. Yıkılmış bir şehir.

"BU MU İSRAİL'İN KENDİNİ SAVUNMASI?"

Bakın görseldeki rakamlara. Sormak istiyorum Almanlara, anlamak istiyorum. Bu mu 'İsrail’in kendini savunması?' Her gün devam? 'Savunmak' bu mu? Anlamak isterim; Bu Filistinli ölen çocuklar ne ifade ediyor sizin için? Yıllarca, Almanya’da yaşadım, çalıştım, bir sanatçı olarak kültürleri buluşturan köprüler kurmak için çok eser yaptım, Almanya’da öğrenim gördüm, çok şey öğrendim Alman kültüründen.  Almanya’yı bu kadar kendiyle çelişkide bulan, bu kadar insan haklarına duyarsız bir noktaya varmış bir siyaset güderken bulan bir tek ben değilimdir herhalde?"

"ANTİSEMİTİST FİLAN DEĞİLİZ"

Fazıl Say, İsrail'in politikalarını eleştirenlerin Antisemitizmle suçlandığına dikkat çekerken, bu eleştirilerin bir soykırıma ve katliama karşı çıkmanın bir yansıması olduğunu belirterek şöyle devam etti: 

"Çok soru var çok...

Biz Türklere gelince, Erdoğan’a oy vermiş, ya da vermemiş, ikiye-üçe bölünmüş, kimi zaman haksızlığa uğramış, kimi yerde demokrasi mücadelesi vermiş insanlarız. İyisiyle, kötüsüyle ve elimizden geldiğince. Biz de 85 milyonluk bir halkız. İsrail’in şu politikasını eleştirmek, karşı çıkmak neredeyse 'antisemitizm' olmuş, çok gülünç bu. Hayır! Antisemitist filan değiliz! Bir katliama, bir soykırıma, bir savaş suçuna karşıyız, komşu ülkelerimizde. Ben İsrail'e çok konsere gitmiş biriyim. Neden düşmanlık güdeyim? Bir yaşamı beraber paylaşsınlar, barış içinde, huzur içinde yaşasınlar, şu dertler bitsin isteriz Filistinlilerle, bunun nesi düşmanlık? Şu rakamlara bir daha bakın!"

https://twitter.com/fazilsaymusic/status/1725766662765281708

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...