F-4 uçağının parçaları arabaların üstüne düştü

Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
GÜNDEM Haberleri  / HABER MERKEZİ

TPAO’nun açık otoparkına büyük bir cisim düştü. Üç otomobile zarar veren parça, bomba zannedildi. Savunma Bakanlığı, füze şeklindeki cismin F-4 uçağının yakıt tankının parçası olduğunu duyurdu.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü’nün açık otoparkına, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait F-4 savaş uçağından yardımcı yakıt tankı düştü.

Millî Savunma Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada “Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza ait F-4 Savaş Uçağının bir parçası Ankara semalarında uçuşu esnasında bilinmeyen bir sebeple TPAO’ya ait açık bir otoparka düşmüştür. Bahse konu uçak emniyetli bir şekilde Eskişehir meydana iniş yapmıştır. Olayda, herhangi bir can kaybı ve yaralı bulunmamaktadır. Konuyla ilgili ayrıntılı teknik inceleme devam etmektedir” denildi. TPAO ise olayda 3 aracın hasar gördüğünü açıkladı.

F-4 uçağının parçaları arabaların üstüne düştü

ZARARI KİM ÖDEYECEK?

Korkuya yol açan kazanın ardından, hasar gören araçların zararının karşılanıp karşılanmayacağı da merak konusu oldu. Gazetemize konuşan SAB Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Ayhan Çalık, “Araçların kaskoları var ise kasko, aracın park hâlindeyken veya seyir halindeyken başına gelebilecek her türlü hasarı öder. Bakıldığı zaman, her ne kadar uçağın kendisi yerde olmasa da bu da bir çeşit çarpışma. Uçağın bir parçasının, kopup herhangi başka bir araca zarar vermesi, bir çeşit çarpışmadır. Dolayısıyla sigorta şirketleri, bu zararı kasko sigortasının ‘çarpılma teminatı’ kapsamında öder. Sigorta şirketi, yaptığı bu ödemeyi de Millî Savunma Bakanlığından talep edebilir. Aracın kaskosu olmasa dahi mağdur vatandaş, Millî Savunma Bakanlığından bu zararın tazmini için talepte bulunabilir. Bir polis aracı da, bir belediye otobüsü de bir başka araca çarptığında, karşı tarafa verdiği zararı öder. Bu olayda da bir fark yok” diye konuştu.

Aracının kaskosu bulunmayan vatandaşın, zararının karşılanması için Millî Savunma Bakanlığına yazı yazması gerektiğini ifade eden Çalık, “Bakanlık, ‘Hasarı biz yaptıralım. Görevlimizi gönderelim, hasarınızı belirlesin’ veya ‘Aracı servise götürün, faturayı bize kessinler’ diyebilir. Bakanlık, ‘Biz bu hasarı ödemeyiz’ derse, kanun nezdinde dava yolu herkes için açık” bilgisini verdi.

F-4 uçağının parçaları arabaların üstüne düştü

"DAHA ÖNCE HİÇ ŞAHİT OLMADIK"

> Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin: Uçağın parça düşürmesi çok korkunç bir şey. Gerçekten şimdiye kadar hiç şahit olmadık, bu tip akrobasi gösterilerinde bazı şeyler olmuştur, bazen birliklerimize falan da düştü ama ilk defa görülmüş bir şey bu.

> Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş: Bu yakıt tankları çok kolaylıkla yağmur veya buzlanma ile kendiliğinden düşebilir. Boş bir tank.

UÇAN TABUT OLARAK ANILIYOR

1960’lı yılların başında ABD’de kullanılmaya başlanan F4 savaş uçağı şimdiye kadar çok sayıda kazaya karıştı. Kısa kanatları yüzünden hava tutunması çok az olduğundan birçoğu düştü. Yüksek kaza oranından dolayı “uçan tabut” olarak anıldı. 1971’de TSK 40 adet sipariş verdi. 1974’te 8’i teslim edildi. Kıbrıs Barış Harekâtından dolayı ABD ambargo uygulayınca teslimatlar ancak 1978’de tamamlandı.

Bazıları daha sonra emekliye ayrıldı. 30’a yakını ise modernize edildi. Türkiye’de şimdiye kadar 13 adet F4 kazası yaşandı. Ankara’da parçası düşen uçağın Eskişehir’e gittiği öğrenildi. Sorunsuz şekilde hedefine inen uçağın Teknofest için başkente getirildiği iddia edildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...