Uzmanlar kararı değerlendirdi: F-16’lar için siyasi baskı sonuç verdi

ABD Senatosu’nun Türkiye’ye F-16 satışına şartlara bağlayan değişiklik tekliflerini geri çekmesi, savaş uçaklarının şartsız satışının yolunu açtı.
YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ
Senatonun kararını gazetemize değerlendiren Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başka ülkelere göz kırpan “F-16’lar olmaz ise başka ülkelerden alırız” şeklindeki açıklamalarının, Millî Savunma Bakanı Hulûsi Akar’ın İngiltere’ye girecek Eurofighter Typhoon uçaklarının bulunduğu üssü ziyaret etmesinin ve Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in mevcut F-16’ların parçalarının Türkiye’de yenilenmesine yönelik girişimlerin ABD’de ciddi rahatsızlık oluşturduğuna dikkat çekti.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde bulunan 240 F-16’nın Özgür Projesi ile hem yenileme hem de ömrünü uzatma kararı alınarak önemli bir adım atıldığının altını çizen Karakuş, söz konusu uçakların üzerinde kullanılan bilgisayarların ve elektronik kartların ASELSAN, roket sistemlerinin ROKETSAN, motor parçalarının ise Eskişehir’deki motor fabrikasında yenilenmeye başladığını belirterek şunları kaydetti: Mevcut F-16’ları tamamen millîleştirdik. Bu durum ABD’nin hoşuna gitmedi. Özgür Projesiyle ABD’den alacağımız uçaklar gibi olmayacak elbette ancak ne olursa olsun büyük bir yenileme adımı atıldı ve ömürleri böylece 15-20 yıl daha uzatılmış oldu. ABD uçaklarına dokundurtmuyor ancak, biz yenileme işlemleri için ABD’ye para ödeyerek gerekli izinlerimizi almıştık. Sayın Demir’in ‘240 uçağı da yenileriz’ açıklaması ABD’de müthiş rahatsızlık oluşturdu. Yapılan çalışmalar üzerine ABD senatoda onay gerektirmeyen konularda yumuşamaya başladı.