Ezidiler asker gözetiminde Türkiye'ye giriş yaptı

Ezidiler asker gözetiminde Türkiye'ye giriş yaptı

GÜNDEM Haberleri

Terör örgütü IŞİD'in saldırıları sonrası Irak'ın Sincar bölgesinden kaçan Ezidiler, Türkiye'ye sığınıyor.

Suriye'nin Rojava ile Kuzey Irak bölgesine sığınan binlerce aile Avrupa'ya geçiş yapabilmek için akın akın Türkiye'ye geliyor. Dün bin 300 kişi, Şırnak'ın Uludere ilçesi üzerinden Türkiye'ye giriş yaptı. Aileler, bölgede bulunan Türk askerinin gözetiminde Türkiye'ye girdiler.

Suriye'nin Rojava bölgesi ile nbsp; bölgesinin Dohuk ve Zaho kentlerinde toplanan ve büyük bölümü kurulan çadır kentlerde yaşayan Ezidiler, Türkiye'ye geçmek için Zaho-Uludere sınırında toplanıyor. Zaho'nun Keşan köyüne ulaşan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce aile haftanın belirli günlerinde dağlık yolu takip ederek Uludere ve Yekmal bölgesinden Türkiye'ye giriş yapıyor.

Sayıları bin 300 civarında olduğu bildirilen, çoğunluğu bebek, çocuk ve kadınlardan oluşan ailelerin önce karınları doyuruldu ardından bölgede il ve ilçe belediyelerinin araçları ile toplanma merkezlerine taşındı. Gelen grupların kalabalık olması halinde taşıma işlemi Tırlarla yapılıyor.

Bir aydan beri Türkiye'ye ulaşan Ezidi ailelerin sayısının 15 ila 18 bin olduğu bildirildi. Diyarbakır, Batman, Mardin ve Şanlıurfa'da barındırılan Ezidi ailelerin büyük bölümü Avrupa ülkelerine gitmek istiyor. Doğup büyüdükleri yerleşim yerlerinem güvenli olmayacağı gerekçesiyle geri dönmek istemeyen aileler, Avrupa ülkelerinden sığınma talebinde bulundu.(DİHA)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...