EYT başvuruları başladı, SGK’da ilk gün kuyruk oluştu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
EYT başvuruları başladı, SGK’da ilk gün kuyruk oluştu

Gündem Haberleri

EYT’lilerin 24 yıllık sorununu çözen yasa dün Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girerken, emeklilik başvuruları da alınmaya başlandı. Emekli olmak isteyen vatandaşlar, sabahın ilk saatlerinden itibaren SGK il müdürlüklerinde uzun kuyruklar oluştururken, e-Devlet de başvuru yoğunluğu nedeniyle kilitlendi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ’UN HABERİ - Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) 24 yıllık sorunu çözüldü. 2,5 milyona yakın kişinin emeklilik yolunu açan yasa yürürlüğe girerken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da EYT seferberliği başlattı. Başvuru ve emeklilik işlemlerinin hızlı ve sorunsuz yapılması için birçok önem alındı. Bu kapsamda, il müdürlüklerinde sadece EYT’lilerin soru ve sorunlarıyla ilgilenilmesi için EYT masaları oluşturuldu. Hatta bazı il müdürlüklerinde bahçelere de EYT’lilerin işlemleri için masa kuruldu. Ayrıca, il müdürlüklerindeki yoğunluğa göre, diğer illerden büyükşehirlere personel takviyesi yapıldı. Diğer birimlerdeki personeller, geçici süreyle emeklilikle ilgili birimlere kaydırıldı. Başvuru  yoğunluğunun, beklenenden daha fazla olması durumunda, SGK personellerinin çalışma saatlerinin de akşam saatlerine kadar uzatabileceği belirtildi. 

DEPREMZEDEYE ‘YAKIN İL’ İMKÂNI

Şu anda depremden etkilenen iller de dâhil olmak üzere 81 ilde emeklilik başvurularının alımı devam ediyor. Edinilen bilgiye göre; deprem bölgesinde emeklilik dilekçesi vermek isteyen kişiler, isterse bulunduğu ile en yakın ilde de emeklilik başvurusu yapabiliyor. 

‘GURBETÇİ’ İÇİN DE HAZIRLIK 

Bu arada SGK, sadece yurt içindeki EYT’liler için değil, yurt dışında bulunan EYT’liler için de gerekli hazırlıkları yaptı. Türklerin yoğun olarak yaşadığı ülkelerdeki birimlerde de başvuruların sorunsuz alınabilmesi için gerekli adımlar atıldı. Yurt dışındaki EYT’lilerin işlemleri; o ülkedeki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşelikleri veya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirlikleri tarafından, onların olmadığı yerlerde ise konsolosluklar tarafından yapılıyor.

EYT başvuruları başladı, SGK’da ilk gün kuyruk oluştu

EYT başvuruları il müdürlüklerinden yapılabildiği gibi, e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor. Başvuru yoğunluğu nedeniyle dijital sistemlerde kilitlenme yaşandı.

‘EMEKLİ OLUR’ YAZISINA GEREK YOK

SGK, işten ayrılış bildirgesi verilmeden önce ‘Emekli Olur’ yazısı temin edilmek üzere sigortalıların SGK’ye yönlendirildiğini kaydederek SGK’den bu yazının temin edilmesine gerek olmadığını açıkladı. 

E-DEVLET’TEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

> turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet sistemine girilir. 
> Arama kısmına ‘aylık’, ‘emekli’, ‘gelir’ kelimelerinden herhangi biri yazılarak ekrana gelen ‘Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi’ bağlantısına tıklanır. 
> Gelen ekranda ‘Yeni Başvuru’ tıklanır.
> Tahsis talep türü olarak ‘Yaşlılık Aylığı’ seçilir. 
> SSK kapsamında aylık talep ediyorsanız, 4/A SSK; BAĞ-KUR kapsamında aylık talep ediyorsanız 4/B BAĞ-KUR seçilir ve altta yer alan “Başvur” butonu tıklanır. 
> T.C. Kimlik Numarası ve ad-soyad bilgileri ekrana otomatik olarak gelecektir. Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek, açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılır.
> İletişim bilgileri kısmında cep telefonu numarası başına ‘sıfır’ eklenmeden yazılmalıdır. E-Posta adresi de eklenebilir. 
> Adres bölümünde ikametgâh bilgisi ekrana otomatik olarak gelecektir. Tebliğin farklı bir adrese gönderilmesinin talep edilmesi hâlinde; farklı adres kısmına yeni adres yazılmalıdır. Yazılmış olan yeni adresin il ve ilçe kısımlarının da doldurulması gerekmektedir. 
> BAĞ-KUR, Emekli Sandığı, Banka Sandığı veya yurtdışından aylık alınması durumunda, ‘Aylık alıyor mu?’ kutucuğunda yer alan ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ seçeneklerinden herhangi birinin mutlaka işaretlenmesi gerekiyor. ‘İleri’ butonu ile bir sonraki sayfaya geçiş yapılarak ‘Başvur’ kutucuğu tıklandığında, başvuru SGK’ya gönderiliyor.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...