Meclis Akbelen için toplandı: Eyleme ruhsatsız silahla geldİler

- Güncelleme:
Meclis Akbelen için toplandı: Eyleme ruhsatsız silahla geldİler

Gündem Haberleri

TBMM Genel Kurulunda sert tartışmalar yaşandı. CHP’nin genel görüşme önerisi reddedildi. AK Partili Dönmez “Akbelen’de sahte kimlikli protestocular yakalandı” dedi.

HABER MERKEZİ ANKARA - CHP’nin Muğla’nın Milâs ilçesindeki Akbelen orman alanında yaşanan tartışmalarla ilgili TBMM’ye sunduğu genel görüşme açılması önergesi reddedildi.

Anayasa gereği 1 Ekim’e kadar çalışmalarına ara verilen TBMM Genel Kurulu, dün CHP’nin talebi üzerine olağanüstü toplandı. Oturumu yöneten Meclis Başkan Vekili Celal Adan’ın başkanlığındaki oturumda, ‘Toplantı yeter sayısının’ bulunup bulunmadığının tespiti için yoklama yapıldı. Bu sırada, AK Parti milletvekilleri genel kurula girmeyerek iktidar kulisinde bekledi. Muhalefet cephesinin toplantı yeter sayısı olan 200’e ulaşmasından sonra, AK Parti milletvekilleri de genel kurul salonuna girdi. Oturum açılınca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de MHP’li milletvekilleriyle birlikte genel kurula geldi. Daha sonra CHP’nin ‘Akbelen’le ilgili genel görüşme açılması’ önerisinin gündeme alınıp alınmaması konusundaki ön görüşmelere geçildi. Siyasi parti temsilcileri genel kurul kürsüsünden bu taleple ilgili görüşlerini dile getirdi. Muhalefet partilerinin sözcüleri Akbelen’de çevre haklarının ihlal edildiğini, ağaçların kesilerek maden çukurlarının açıldığını kaydetti.

DÖNMEZ: SAHTE KİMLİKLİ EYLEMCİLER YAKALANDI

Muhalefetin eleştirilerine AK Parti adına konuşan eski Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez cevap verdi. Akbelen’de eylem yapanların marjinal gruplardan oluştuğunu belirterek “Oraya gelenler ruhsatsız silah ve sahte kimlikle yakalandı. Türkiye’de yeşilden çevrecilikten bahsedeceksek AK Parti’nin 21 yıldır yaptıklarını göz ardı edemezsiniz. Vatandaşları isyana teşvik ettiniz. Sokakları terörize ettiniz. Derdinizin yeşil olmadığını gayet iyi biliyoruz. Derdiniz yeşil olsaydı CHP’li belediyelerin ağaç katliamlarına sessiz kalmazdınız. Sizin derdiniz yeşil üzerinden yeni bir Gezi Parkı ortaya çıkarabilir miyiz? Belediyeleriniz ağaçları katlederken neden bunlara dur demediniz. Yeşil Bodrum’u beton Bodrum’a çevirirken neredeydiniz. 150 yıllık 100 zeytin ağacı kesilirken neden sesiniz çıkmadı. Söz konusu santralde 3 bin 100 çalışanımız var bunların yüzde 75’i bölge halkından oluşuyor. Ağaç kesimini protesto edenlere kulak verdiniz ama orada çalışanların bu tesis burada kalsın protestolarına da kulak tıkadınız” diye tepki gösterdi.

MHP: AĞAÇLAR TOPRAKLA BULUŞACAK

MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay da, protestolara konu olan Yeniköy-Kemerköy Termik santrallerinin her yıl ortalama 1 milyar lira katkısı olduğunu hatırlatarak, “Bu santrallerin oluşturacağı hava kirliliğine önlemeye yönelik hazırlanan baca gazı rehabilitasyonu için yaklaşık 8 milyar liralık yatırım yapıldı. Bu termik santraller tarafından üretimin sonlandırıldığı 920 bin dönüm maden sahasına rehabilitasyon yapılıp binlerce ağaç dikildi. Yine Akbelen’de de rehabilitasyon süreci için planlama yapılıyor ve ağaçlar toprakla bulaşacak” dedi.

YENİDEN TATİLE GİRDİ

Müzakerelerin sonunda, genel görüşme açılıp açılmaması konusunda oylama yapıldı. Yapılan oylamada, genel görüşme açılması, AK Parti ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi. Böylece yeni bir olağanüstü toplantı olamaması durumunda, TBMM Genel Kurulu, 1 Ekim’e kadar yeniden tatile girdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...