Eurofighter satmamak için bahaneyi buldular: Alman'ın derdi Akdeniz

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Eurofighter satmamak için bahaneyi buldular: Alman'ın derdi Akdeniz

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İngiltere ve İspanya Eurofighter satışına onay verdi. Almanya ise D.Akdeniz’deki sondajı öne sürüp Rumlara destek için engel çıkarıyor.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Türkiye’nin, hava gücünde bir zaaf yaşanmaması için talip olduğu Eurofighter Typhoon alım görüşmelerinin sekteye uğramasının arkasından Doğu Akdeniz doğalgazı ve Rumlar çıktı. S-400 hava savunma sistemi yüzünden F-35 projesinden çıkarılan Türkiye, 40 adet yeni F-16 savaş uçağı ve mevcut filoları için 79 adet modernizasyon kiti almak için başvurmuştu. Satış için Ankara ve Washington hattında teknik görüşmeler tamamlandı; ABD kongresinin kararı bekleniyor. Joe Biden yönetimi, F-16 satışını İsveç’in NATO üyeliği konusunda koz olarak kullanırken, Ankara karşı bir hamle ile İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya ortak yapımı Eurofighter Typhoon jeti için masaya oturdu. İngiltere ve İspanya ile görüşmeler olumlu geçti ancak Almanya sıkıntı çıkardı. Almanya’nın satışa taş koymasının perde arkasında AB’nin Türkiye’ye yönelik aldığı yaptırım kararları olduğu öğrenildi. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki arama çalışmaları sebebiyle yaptırım uygulanması kararı 17-18 Ekim 2019’daki AB Konseyi zirvesinde birliğin Rum Kesimine tam destek verdiğini göstermek için alınmıştı. Edinilen bilgiye göre, görüşmelerde Almanya, AB’nin yaptırım kararlarını masaya koyup tedarikte yan çizdi. 

Eurofighter satmamak için bahaneyi buldular: Alman'ın derdi Akdeniz

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler’in 23 Kasım’da İngiliz mevkidaşı Grant Shapps ile Ankara’da yaptığı görüşmede bu konu gündeme gelmişti. Shapps, İngiltere’nin Almanya’yı ikna edeceğine dair sözlerini tekrarlamıştı. Türkiye, 20’si ilk etapta olmak üzere 40 adet son versiyon Eurofighter uçak temin etmek istiyor. Almanya ile kriz aşılırsa ilk parti uçaklar kısa sürede gelecek ve pilotların eğitimleri hızla tamamlanacak.

İZLEYİN - ALMANYA’NIN EUROFİGHTER VETOSUNUN ARKASINDAN DOĞU AKDENİZ RAHATSIZLIĞI ÇIKTI!

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...