Eskişehir deprem riski var mı? Fay hattı Eskişehir’den geçiyor mu?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Eskişehir deprem riski var mı? Fay hattı Eskişehir’den geçiyor mu?

Gündem Haberleri

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve Osmaniye, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Adana ve Malatya'da büyük yıkıma neden depremin ardından fay hattını geçtiği iller sıkça araştırılmaya başlandı. Konuyla ilgili vatandaşlar kendi illerinin risk altında olup olmadığını merak ediyor. Bu iller arasında Eskişehir de bulunuyor. Peki, Eskişehir deprem riski var mı? Fay hattı Eskişehir’den geçiyor mu?

Kahramanmaraş merkezli depremler ile Hatay'da yaşanan iki depremin ardından 11 ilde endişe sürerken, birçok kent için de deprem uyarıları yapılmaya devam ediliyor. Eskişehir deprem riski var mı soruları o bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından sık sık araştırırken Eskişehir merkezli en son büyük deprem 20 Şubat 1956 tarihinde meydana geldi. Peki, Eskişehir deprem riski var mı? Fay hattı Eskişehir’den geçiyor mu?

Eskişehir deprem riski var mı? Fay hattı Eskişehir’den geçiyor mu?

ESKİŞEHİR DEPREM RİSKİ VAR MI?

Eskişehir’de diri fay hattının geçtiği 24 il, 80’ni aşkın ilçe merkezleri arasında bulunuyor. Bu neden dolayı Eskişehir de deprem riski bulunmaktadır. Eskişehir merkezli en büyük deprem ise 20 Şubat 1956 tarihinde 6,4 büyüklüğünde tarihinde meydana geldi.

FAY HATTI ESKİŞEHİR’DEN GEÇİYOR MU?

Eskişehir ilinden fay hattı geçiyor ve Türkiye'nin batısında bulunan fay hattının aktif olmasından dolayı deprem riski taşıyan iller arasında yer alıyor. Eskişehir de tıpkı diğer deprem bölgesindeki şehir gibi önlemlerin alınması gereken iller arasında bulunuyor.

ESKİŞEHİR HANGİ İLÇELER RİSKSİZ?

Eskişehir'de yapılan çalışmalara göre tehlike değerinin düşük olduğu ilçeler; Mihallıççık, Odunpazarı ve Çifteler’dir.

Eskişehir deprem riski var mı? Fay hattı Eskişehir’den geçiyor mu?

ESKİŞEHİR HANGİ İLÇELER RİSKLİ?

Eskişehir'de yapılan çalışmalara göre tehlike değerinin yüksek olduğu ilçeler; Tepebaşı, Alpu, Mahmudiye, Mihalgazi ve İnönü  ilçeleridir.

"6,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM OLABİLİR"

Eskişehir’i etkileyecek 4 fay hattının oluşturabileceği depremlerin büyüklükleri halkında bilgi veren Prof. Dr. Can Ayday, şöyle konuştu:

“Eskişehir Fay Zonu bir bütün fay değil, parça parça. Biz bunlara segment deriz. Bu birinci olay Eskişehir’e çok yakın. Yaptığımız araştırmalar sonucu Eskişehir’deki bu depremin 6,4 büyüklüğünde olabileceğini tahmin ediyoruz. İkincisi Kuzey Anadolu Fayı’na gelecek olursak 7,4-7,5 büyüklüğünde deprem oluşturma ihtimali yüksek. Oradan açığa çıkan bir enerji Eskişehir’e gelirken ne kadar sönümlenirse sönümlensin 5-5,5 büyüklüğünde etkisi olur. Gelelim Kütahya Aktif Fayı’na, burası da yine bu kadar büyük değil. Kütahya fay zonunun oluşturacağı depremde 5,5-6 büyüklüğünde olabilir. Uzak ama o da Eskişehir’e 5-5,5 büyüklüğünde deprem oluşturabilir. Gediz Fayı ise büyük, 7-7,2 büyüklüğünde deprem oluşturma ihtimali var. Burada olacak bir depremde Eskişehir’de yine en azından 5,5-6 büyüklüğünde bir depremle karşılaşabilir.”

BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER

Birinci dereceden deprem riski olan iller listesi;

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...