Eski düşmanın kalbinde zirve!

Düzenleyen:
Eski düşmanın kalbinde zirve!

GÜNDEM Haberleri

NATO liderleri, geçmişte ittifakın en büyük düşmanı olan eski Varşova Paktı’na adını veren şehirde toplanıyor. Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Erdoğan temsil ediyor

Buket Güven ANKARA - NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları zirvesi, Soğuk Savaş yıllarında yaklaşık 40 yıl boyunca ittifakın en büyük düşmanı olan askeri pakta adını veren şehirde, yani Polonya’nın başkenti Varşova’da toplanıyor.  Söz konusu zirve bugün başlayacak ve yarın son bulacak. Zirvede birçok ilk yaşanacak. Polonya’nın ev sahipliğindeki NATO zirvesi, başkent Varşova’daki Ulusal Stadyumu’nda yapılacak. Polonya Milli Futbol Takımının maçlarını oynadığı Ulusal Stadyum, NATO zirvesi sırasında aralarında 70 devlet ve hükümet başkanının da bulunduğu yaklaşık 7 bin katılımcıyı ağırlayacak. Zirve dolayısıyla Ulusal Stadyumu’nun kontrolü Savunma Bakanlığı’na verildi. 

PAKTIN DAĞILMASININ 25. YILINDA
NATO’nun 60 yıl sonra Varşova’da misafir edilecek olmasının sembolik anlamı var. Bu, Bükreş zirvesinden bu yana üye ülkelerin NATO’nun sol kanadında yer alan bir üyesinde bir araya gelecekleri ilk toplantı olacak. Toplantı aynı zamanda Varşova Paktı’nın kendisini dağıtmasının 25. yıl dönümüne denk geliyor. Zirveye 28 üye ile partner ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile dışişleri ve savunma bakanları iştirak edecek. Zirve, 1955 yılında kurulan ve Soğuk Savaş’ta 40 yıl boyunca İttifakın en büyük düşmanı olan askeri pakta adını veren şehirde gerçekleştirilecek.

YOĞUN BİR GÜNDEMİ VAR
Suriye meselesi ve terörizmle mücadele ana gündemlerden birini oluşturacak. NATO liderleri, ittifakın Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da karşılaştığı zorluklara çözüm üretmeye odaklanacak. Zirvede ayrıca Afganistan’daki “Kararlı Destek” misyonunun geleceğini de müzakere edilecek.  İttifakın doğu kanadının güvenliği ve Rusya ile Ukrayna arasındaki ihtilafın çözüm perspektifi gibi konular da masaya yatırılacak başlıklar arasında yer alacak. Zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek. Erdoğan’ın zirvede muhataplarına “teröre karşı işbirliği yapmalıyız” mesajını vermesi öngörülüyor. Erdoğan’ın zirve günlerinde ikili görüşmeler yapması da planlanıyor. 

NATO kendini güncellemeli
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Varşova'ya hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda  açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Polonya'nın ev sahipliğinde bugün ve yarın düzenlenecek olan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne gideceklerini ifade ederek "Varşova zirvesi bölgesel ve küresel gelişmeler bağlamında, son derece kritik bir zamanda gerçekleşiyor. Geçtiğimiz haftalarda önce İstanbul'da, ardından Irak ve Suudi Arabistan'da yaşadığımız terör saldırılarında gördüğümüz gibi uluslararası güvenlik giderek daha kırılgan bir hale geliyor. Güvenlik tehdidi kavramının mahiyeti çok ciddi bir değişim yaşıyor. Bu süreçte NATO'nun daha aktif olması, bu yeni tehditler karşısında kendini güncellemesi gerekiyor. Küresel istikrar ve güç dengesinin devamı için, ittifakın dayanışmasını sürdürmesi, caydırıcılığını da tahkim etmesi şarttır. NATO'nun Türkiye'nin güvenliğini olumsuz etkileyen gelişmeler karşısında çok daha fazla çaba göstermesini bekliyoruz” dedi. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüşmesine ilişkin olarak da, “Tarih henüz kesinleşmiş değil. Bu ay sonu veya Ağustos’ta olabilir” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...