Esat Oktay Yıldıran kimdir? Esat Oktay Yıldıran ilkokulu neden gündem oldu?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Esat Oktay Yıldıran kimdir? Esat Oktay Yıldıran ilkokulu neden gündem oldu?

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Esat Oktay Yıldıran kimdir, sorusunun yanıtı sosyal medya platformu X ve ajanslardan gelen konuların ardından merak edilen bir başlık olarak karşımıza çıkmakta.

Esat Oktay Yıldıran kimdir, sorusunun yanıtı araştırılıyor. İzmir'de bir okula "Esat Oktay Yıldıran" isminin verilmesine yönelik konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen açıklamanın ardından detayları sizler için derledik.

ESAT OKTAY YILDIRAN KİMDİR?

Esat Oktay Yıldıran, 15 Şubat 1949 tarihinde dünyaya geldi ve 22 Ekim 1988 yılında hayatını kaybetti. Asker olan Yıldıran, Kıbrıs Barış Harekâtı'nda görev almış ve 12 Eylül Darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi'nde İç Güvenlik Komutanı olarak görev yapmıştır. Yıldıran, 22 Ekim 1988 günü suikast sonucu öldürülmüş ve Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilmiştir.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

AA'nın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığından (MEB), İzmir'de bir okula "Esat Oktay Yıldıran" isminin verilmesine yönelik kararı tasvip etmenin mümkün olmadığı belirtilerek, MEB Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'ne göre ad verme yetkisi olan valiliğe gerekli bilginin verildiği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İzmir'de bir okula Esat Oktay Yıldıran isminin verildiğine ilişkin haberler üzerine gerekli incelemenin yapıldığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Öteden beri toplumun adalet duygusunu inciten ve vicdanını yaralayan hadiselerle birlikte anılan isimlerin, caddelerden, okullardan kaldırılması şeklindeki uygulamalar göz önüne alındığında, böyle bir uygulamanın Bakanlığımızca tasvip edilemeyecek bir hata olduğu kolaylıkla anlaşılabilir. Hangi dönemde alınmış olursa olsun hafızalarımızdaki derin izlerini koruyan bir dönemin yanlışlarını bugüne taşıma anlamına gelen bu kararı tasvip etmemiz mümkün değildir. Adil bir hafızayı tesis etmek ve geçmişteki acıların ürünü olan yaraları sarmak için çaba sarf etmeye devam edeceğimizin bilinmesini isteriz. Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'ne göre ad verme yetkisi olan valiliğe (İzmir Valiliği) gerekli bilgi verilmiştir."

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...