Esad'ın yanına kar mı kalacak?

Esad'ın yanına kar mı kalacak?

GÜNDEM Haberleri

Cenevre'deki görüşmelerde muhalefet ile rejimin geçiş hükümeti konusunda anlaşmaya varamaması ile Esad koltuğunda kalmaya devam etti.

Suriye krizine çözüm bulmak maksadıyla Esad yönetimi ve muhalifler arasında gerçekleştirilen Cenevre-2 Konferansı'nın başarısızlıkla sonuçlandığı resmen açıklandı. Konferans öncesinde Esad rejiminin 11 bin sivile yaptığı işkenceyi gösteren 55 bin fotoğrafa rağmen dünya, Esad'a koltuğu bıraktıramadı. İki tur halinde yapılan ve 24 gün süren görüşmelerin ardından Birleşmiş Milletlerin Suriye Özel Temsilcisi El Lahdar İbrahimi, başarısızlık sebebiyle Suriye halkından özür diledi. Bu başarısızlık komşusu Suriye'deki akan kanın durmasını isteyen Ankara'yı hem üzdü hem de endişelendirdi. Ankara, Suriye konusunda diplomatik girişimlerine başlamak için BM Güvenlik Konseyi'ndeki sürecin tamamlanmasını bekliyor. Edinilen bilgilere göre, İbrahimi öncelikle Güvenlik Konseyi üyelerini Cenevre-2 toplantısı konusunda bilgilendirecek. Daha sonra toplantılarla ilişkin bir rapor hazırlayacak. Diplomatik girişimlerini hızlandıracak olan Türkiye, ilk olarak BM Güvenlik Konseyi vebölge ülkeleri ile temasa geçecek. Bu çerçevede Suriye halkının dostları toplantısının yeniden canlandırılması öngörülüyor. İkinci adımda ise insani yardım faaliyetlerine devam edilecek. Suriye içlerinde açlıkla mücadele eden sivillere insani yardım gönderilmesi için atılabilecek adımlar araştırılacak. İç savaşın 3. yılına girmeden sona ermeyeceğinin ortaya çıkmasına ABD Başkanı Barack Obama da tepki göstermişti. Obama, Esad rejimine karşı baskıların artacağı sinyalini vermişti. Bu arada Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı 49 muharip grubu Güney Cephesi adı altında birleşerek yeni bir askeri birlik oluşturdu. 30 bin savaşçısı olan Güney Cephesi; Şam, Şam kırsalı, Deraa, Kuneytira ve Suveyda'da aktif görevde bulunacak. Grubun lideri yok, her grubun komutanı operasyonlarını diğer komutanlarla işbirliği içerisinde yapacak. nbsp;
Buket GÜVEN/TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...