Erdoğan'dan Suriye için müdahale sinyali

/ Kaynak: İHA
Erdoğan'dan Suriye için müdahale sinyali

GÜNDEM Haberleri  / İHA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Binlerce, onbinlerce kilometre öteden gelip Irak'a girenler bu dünyada haklı oluyorsa, biz 910 kilometre sınırımız olan Suriye'de eli bağlı, tribünde seyirci olamayız. Gereği neyse bunu yapmamız lazım ve yaparız" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Batı, güçlü bir Türkiye istemiyor. Türkiye güçlendikçe Batı ne yapacağını şaşırıyor. 10 sene önce tabi Türkiye'nin milli geliri 230 milyar dolar, şimdi 772 milyar dolar. 10 yılda bire üç katlayan bir Türkiye'yi Batı ister mi? İstemez. 36 milyar dolar ihracatı varken, 152 milyar dolar şu anda ihracatı var. Pastayı paylaşıyorsun, bunu Batı ister mi?" dedi.

##tgvideo##

nbsp; Gaziantep Üniversitesi'nin toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, büyük çalkantıların yaşandığı ve olanca hızıyla devam ettiği bir dönemde yer alındığına dikkati çekti.
nbsp; Erdoğan, "Batı, güçlü bir Türkiye istemiyor. Türkiye güç lendikçe Batı ne yapacağını şaşırıyor. 10 sene önce tabi Türkiye'nin milli geliri 230 milyar dolar, şimdi 772 milyar dolar. 10 yılda bire üç katlayan bir Türkiye'yi Batı ister mi? İstemez. 36 milyar dolar ihracatı varken, 152 milyar dolar şu anda ihracatı var. Pastayı paylaşıyorsun, bunu Batı ister mi?" diye konuştu.
nbsp; Avrupa'nın, ithalatını keserek Türkiye'yi sindirmeye çalıştığını ancak girişimcilerin Afrika'ya, Latin Amerika'ya, Asya'ya gittiğini belirten Erdoğan, "Gene oradan tutuyor, aslanı adeta karnından söke söke payını hissesini alıyor. Bizim girişimcilerimiz, Gaziantep bu heyecanı taşıdığı sürece bizi kimse durduramaz ve biz yolumuza, 2023'e aynen böyle devam ederiz" değerlendirmesinde bulundu.
nbsp;
nbsp; -"Bu coğrafyanın siyasetinde etkin rol üstleniyoruz"-
nbsp;
nbsp; Erdoğan, millet olarak bin yılı aşkın süredir bu coğrafyada bulunulduğuna işaret ederek, şunları söyledi.
nbsp; "Bu coğrafyanın siyasetinde etkin bir rol üstleniyoruz. Bir zamanlar biz de millet hem nasıl bir milletmişiz. Gelmişiz dünyaya, millet, milliyet nedir öğretmişiz. Biz böyle bir milletiz.
nbsp; Öyleyse küllerinden tekrar ayağa kalkan bu millet evelallah bir daha geri dönüş yapmayacak. Şimdi aslına dönecek. Aslına dönerken de işte dünyada ilk on ülke arasında yerini alacak. İşte buyurun IMF'de yaşadık. 23,5 milyar dolar borçla devraldık. Şu anda 860 milyon dolar borcumuz var. Stand by anlaşmalarını artık yapmıyoruz. Öbür taraftan IMF şu anda bizden borç talebinde bulundu. 5 milyar dolar şimdi IMF'ye borç veriyoruz. Buradan buraya geldik. Bununla da kalmıyoruz ve IMF'nin 20. sıradaki ortağı biz olduk. Tırmanıyoruz.
nbsp; Bunlarla şunu anlatmak istiyorum. Artık G 20 ülkeleri arasında girerken Türkiye, 26. sıradan 17. sıraya yükselmenin getirdiği güçle oraya girdik. Şimdi bu ülkelerin arasında dünyanın ekonomik geleceğine yön veren ülkelerden bir tanesi olduk."
nbsp;
nbsp; -"Her anlaşmazlıkta barışın yanında tavır aldık"-
nbsp;
nbsp; Büyük Selçuklu Devleti, Selçuklu Atabeyleri'nin bu bölgenin en karışık olduğu dönemlerde himaye edici, kurtarıcı, birliği sağlayıcı roller ü stlendiğini anımsatan Erdoğan, şöyle devam etti:
nbsp; "Haçlı Seferleri bu bölgeyi tehdit ettiğinde aynı şekilde İ znik'ten Kudüs'e kadar en caydırıcı savunmaları yapanlar Selçuklu komutanları oldu. Kudüs'ü tekrar fetheden büyük kumandan merhum Selahaddini Eyyubi, bir Selçuklu komutanı olarak yola çıktı. Arkasındaki Selçuklu gücüyle muhteşem zaferlere imzasını attı. Osmanlı döneminde aynı şekilde bu coğrafya tarihin belki de en huzurlu, en güvenli, en sakin ve en özgür yıllarını yaşadı. Bu bölgede biz kirli ittifakların, ihanetlerin, kardeş çatışmalarının içinde asla yer almadık. Tam tersine ortaya çıkan her anlaşmazlıkta barışın, barıştırmanın ve suhuletin yanında tavır aldık."
nbsp; Erdoğan, milletin, böyle bir ecdadın torunları olarak, bu coğrafyadaki tarihi ve tarih içindeki rolünü çok iyi bilmesi ve anlaması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
nbsp; "Bizim bu coğrafyada üzerindeki tarihimiz Gaziantep'in, Kilis'in güneyine harita üzerinde bir çizgi çizildiğinde başlayan bir tarih değildir. Bizim tarihimiz yüz yıl önce bu coğrafyaya yapay sınırlar çizilmesi ile bu coğ rafyanın kardeş halklarının birbirinden koparılması ile başlayan bir tarih de değildir. Bunun altını özellikle çiziyorum. Ne acıdır ki biz hükü met olarak son on yılda güneyimizdeki ve doğumuzdaki ülkelerle her alanda ilişkilerimizi geliştirirken çok ağır eleştirilere ve engellemelere maruz kaldık. Bugün doğu ve güneyimizdeki ülkelerle çok sıkı ilişkiler geliştirmenin neticelerini aslında biz alıyoruz. İşte az önce söylediğim 36 milyar dolardan devraldığımız ihracat 2012 sonu itibarıyla 152 milyar dolara ulaştı. En büyük ihracat pazarımız durumundaki Avrupa'ya satışlarımız bölgede etkili olan kriz sebebiyle eksilirken, başta Ortadoğu, Asya ve Afrika olmak üzere yeni pazarlar sayesinde ihracatta rekorlar kaydettik."
nbsp; Erdoğan, dün kendilerini bu ülkelerle ilişki tesis ettikleri için itham edenlerin bugün ortaya çıkan ihracat rakamları karşısında mahcubiyet içinde suskun kaldıklarını belirterek, ekonomide ve ticarette son yüz yılın ihmallerini telafi ederken, diğer alanlarda henüz arzuladıkları seviyelere ulaşamadıklarını bildirdi.
nbsp; Hatay'dan başlayıp Hakkari'ye kadar güneydeki, Hakkari'den Artvin'e kadar doğudaki üniversitelerden bu noktada ciddi bir öz eleştiri yapmalarını isteyen Erdoğan, "Acaba Gürcüce bilen, Gürcüce ve Gürcistan üzerine çalış an kaç akademisyenimiz var? Büyük düşünmemiz lazım ya. Ben siyasetçiyim. Bunu akademisyenlerimiz, hocalarımız düşünecek. Rusça, Farsça, Ermenice, Kürtçe, Çerkezce üzerine çalışan kaç akademisyenimiz, kaç enstitümüz var. Özellikle de Arapça bilen, Arap ülkeleri, halkları üzerine ciddiyetle eğilen ne kadar bilim insanımız var?" dedi.

nbsp;Başbakan Erdoğan, kimseyi incitmek ve rencide etmek istemediğine değinerek, şunları kaydetti: nbsp; "Ama bu noktada hakkaniyete mugayir davranmak da istemem. Bir gerçeği, bir başbakanınız olarak değil, kardeşiniz olarak sizlerle paylaşmak istiyorum. Süleymaniye Kütüphanesi... Orada tarih var. Ama Süleymaniye Kütüphanesi'ne girdiğimizde orada biz kendi insanımızı göremiyoruz. Orada batının araştırmacılarını görüyoruz. Sıkıntı burada. Çok daha ilginci, bakınız belki 'olur mu böyle şey' diyeceksiniz. Başbakan olduğumda Dışişleri Bakanlığımızda Arapça bilen insan bulamadık, yoktu. Dışişleri Bakanlığı... Arapça bilen yok. Yani siz Ortadoğu'yla Arap ülkeleriyle İngilizce üzerinden, Fransızca üzerinden anlaşma yapabilir misiniz, görüşebilir misiniz? Böyle saçmalık olur mu? Böyleydi. Bir kişiye kalmış, koskoca Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı. Bir kişi kalmış. Onunla bu işi götürmek istiyorlardı. Yoğun bir çal ışma yaparak, bu konuda kendimizi zenginleştirelim istedik. Aynı şekilde Farsça, yok. Niye? TRT Arapça başlattık. Farsça'yı başlattık bunlardan dolayı. Niye TRT Şeş'i bu noktada başlattık. Bundan dolayı. Ama bunlardan geçmişte hep ürkütüldük, tehdit edildik. Arapça öğrenmek nedir? İrticadır. Böyle dediler. Halbuki şu anda dünyanın enternasyonel dilleri arasında Arapça var mı? Var. Benim dilim oralarda konuşulmuyor. Ama Arapça oradaki 6 dilden bir tanesi. Çünkü şu anda dünya üzerinde, gerek sermaye itibarıyla gerek hakim oldukları sermaye ile sızdıkları ülkeler itibarıyla ağırlığı var. Onun için de Arapça enternasyonel bir dil. Bizde maalesef bu yapılmıyor. Üzerine hep çizik atıldı. Onların da hoşuna giden nedir? Karşısında Arapça bilen bir muhatap olunca farklı bakıyor, Arapça değil de ingilizce konuşan olduğu zaman farklı bakıyor."
nbsp; Bugün Körfez'e, Arap ülkelerine gidildiğinde hepsinin anadili olan Arapça'nın yanında İngilizce'yi bildiklerini belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz bu noktalarda ne yazık ki çok çok geri kaldık. Ama şimdi, son yıllarda bazı adımlar atılıyor. Önemli çalışmalar var. Yapıldı, yapılıyor. Fakat bugün elimizde bu alanlardaki bilginin, birikimin mevcudun çok çok üzerinde olması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.
GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...